NA "LISTAMA ČEKANJA" DESETINE MOLBI: Iako je nastava počela još u septembru, popularne srednje škole imaju mnogo zahteva za naknadni upis

B. Borisavljević

18. 10. 2024. u 07:00

IAKO školska godina već uveliko traje, učenici koji nisu raspoređeni u željene škole strpljivo čekaju da li će se osloboditi neko mesto, kako bi upisali obrazovni profil koji im je bio u vrhu liste želja.

НА ЛИСТАМА ЧЕКАЊА ДЕСЕТИНЕ МОЛБИ: Иако је настава почела још у септембру, популарне средње школе имају много захтева за накнадни упис

Foto: Printskrin Youtube

 Nova pravila, predviđena izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, definisala su da u učionici može sedeti najviše 28 učenika, dok je "gornja granica" bila 30 đaka.

Mesto više traži se u popularnim školama, a u kancelarijama direktora na "listi čekanja" je na desetine molbi. Najviše je onih koje su napisali đaci koji su, izgleda, precenili svoje mogućnosti i nisu uspeli da upišu neku od gimnazija.

- Primili smo više od 100 molbi učenika, koji žele da se premeste iz škole u koju su raspoređeni, kod nas u gimnaziju - kaže Jasmin Nikolovski, direktor Gimnazije "Patrijarh Pavle". - Više je razloga za to. Deca žele da upišu školu koja im je blizu kuće. Ove godine gimazije su traženije od srednjih stručnih škola, a postoji i vršnjački uticaj. Bezbednost u našoj školi je na visokom nivou, što je roditeljima i deci izuzetno važno. Takođe, iako smo na perfiriji, sve je više stanovnika u ovom kraju, pa je samim tim i više učenika.

Prema rečima Nenada Mladenovića, direktora škole "Tehnoart Beograd" - škole za mašinstvo i umetničke zanate, na mesta ispisanih učenika upisani su đaci koji su podneli zahteve za premeštaj. Ispisnicu su, uglavnom, tražili đaci koji su želeli da upišu gimnaziju, ali se nisu uklapali po broju bodova.

NADLEŽNI DALI "ZELENO SVETLO"

KAKO je nedavno potvrdilo Ministarstvo prosvete, upisna kvota u srednjim školama je, poslednjih godina bila uvećana za oko 12 odsto.

Reč je učenicima kojima su nadležni dali "zeleno svetlo" da mogu da se upišu u školu u koju nisu uspeli u prvom upisnom krugu.

- Imamo na desetine zahteva za naknadni upis - kaže Predrag Jovanović, direktor Medicinske škole "Beograd". - Među njima su učenici koji su raspoređeni u gimnazije i druge srednje stručne škole. Direktor ima pravo da upiše učenika "sa strane", samo ako se neko ispiše, pa onda na njegovo mesto. Prethodno razgovaramo sa roditeljima i učenikom.

Prosvetni zakoni dozvoljavaju upis i preko utvrđenog broja đaka, ali, samo u slučajevima kada za to odobrenje da Ministarstvo prosvete. U takvim situacija se školi šalje dopis u kome se navodi da se "učenik upućuje i upisuje preko broja određenog upisnom kvotom". Pri naknadnom upisu, đak se može upisati i u školu koja uopšte nije bila navedena u listi želja. Takođe, naknadni upis je moguć i ako mali maturant ima zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje se može upisati u srednju školu, mimo kvote predviđene za upis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILI SU IMUĆNI, PA OSTALI BEZ SVEGA: Ko su roditelji Jelene Đoković?