MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: Brojne kulturne ustanove otvorile vrata u sklopu manifestacije "Muzeji za 10"

Novosti online

23. 05. 2023. u 15:12

MEĐUNARODNI savet muzeja (IKOM) je 18. maja 1977. godine prvi put organizovao Međunarodni dan muzeja i od tog datuma se ova manifestacija obeležava jednom godišnje, u više od 150 država širom sveta.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА: Бројне културне установе отвориле врата у склопу манифестације Музеји за 10

Foto Promo

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana muzeja je da podigne svest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumevanja, saradnje i mira među narodima.

Od 1992. godine, svake godine bira se i tema koja će obeležiti ovaj dan. Tema Međunarodnog dana muzeja 2023. (18. maj) je "Muzeji, održivost i blagostanje".

Muzeji su ključni faktori koji doprinose dobrobiti i održivom razvoju naših zajednica
 

Foto: Ministarstvo

 

Čuvari prirodnog i kulturnog nasleđa čovečanstva

Muzej je neprofitna i stalna ustanova kulture koja se nalazi u službi društva i njegovog razvoja. Osnovnu delatnost svakog muzeja čini prikupljanje i istraživanje, zaštita i dokumentovanje, kao i predstavljanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Muzej predstavlja složen sistem za čiji rad je neophodno angažovanje velikog broja raznih stručnjaka, od kojih su većina kustosi.

Muzeji su čuvari prirodnog i kulturnog nasleđa čovečanstva. Oni to nasleđe predstavljaju i tumače tako da ga možemo bolje razumeti. U muzejima saznajemo kako se čovek razvijao kroz vreme, koja su bila njegova dostignuća i kako se menjao njegov odnos prema prirodi. Poznavanje prošlosti pomaže nam da bolje razumemo ko smo mi danas i kako da nastavimo da živimo i stvaramo.

Foto V. Danilov

 

Uloga muzeja u oblikovanju i kreiranju održive budućnosti

Kao institucije od poverenja i važne niti u našem zajedničkom društvenom tkivu, muzeji stvaraju kaskadni efekat za podsticanje pozitivnih promena. Postoji mnogo načina na koje muzeji mogu doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja: od podrške klimatskim akcijama i negovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Kao što je istaknuto u Rezoluciji IKOM-a „O održivosti i implementaciji Agende 2030, transformišući naš svet “ (Kjoto, 2019), svi muzeji imaju ulogu u oblikovanju i kreiranju održive budućnosti, a to mogu učiniti kroz obrazovne programe, izložbe, širenje zajednice i istraživanje.

Svake godine od 2020. godine Međunarodni dan muzeja podržava niz ciljeva iz Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. U 2023. godini fokus je na:

 - Globalnom zdravlju i blagostanju, odnosno obezbeđivanju zdravog života i promovisanju dobrobiti za sve u svim uzrastima, posebno u pogledu mentalnog zdravlja i socijalne izolacije.

 - Klimatskim akcijama, odnosno preduzimanju hitnih mera u borbi protiv klimatskih promena i njihovih uticaja, usvajajući niskougljenične prakse na globalnom severu i strategije ublažavanja na globalnom jugu.

 - Životu na kopnu, odnosno zaštiti, obnovi i promovisanju održivog korišćenja kopnenih ekosistema, podižući svest o gubitku biodiverziteta.

Muzeji u Srbiji

U Srbiji postoji 147 muzeja (71 kompleksnih i 76 specijalnih). U prethodnih godinu dana muzeje u Srbiji posetilo je nešto više od milion posetilaca, tačno 1.037.788 osoba. 

Foto Vikipedija


U Srbiji se Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja obeležavaju manifestacijom „Muzeji za 10“.

Foto Promo

Ova do sada najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije jedinstvena je u evropskom kulturnom prostoru i osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji sa ciljem efikasnijeg rada, veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

Rezultat je intenzivnija interakcija sa publikom i veća poseta, kao i bogati i raznovrsni programi koji obogaćuju kulturno-turističku ponudu Srbije.

Za dug život muzeja potrebno je ulaganje i podrška zajednice.

Dobar primer je kompanija NIS koja je kroz svoj društveno odgovorni program „Zajednici zajedno“ podržala Narodni muzej u Zrenjaninu.

Postavke Narodnog muzeja Zrenjanin dobile novi sjaj

Želeći da podrži rad jedne od najznačajnijih ustanova kulture u Zrenjaninu, kompanija NIS uložila je dva miliona dinara kojim je rasveta zamenjena energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima ove ustanove kulture. Uvođenjem nove rasvete eksponati se mogu videti u novoj dimenziji jer je omogućen bolji prikaz detalja, smanjenja temperature u prostorijama u velikoj meri je zaštitila muzejsku građu, što je sve dovelo i do uštede u potrošnji električne energije.

Foto: Promo


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili