DAN SVESTI O GUBITKU I RASIPANJU HRANE: Iako jedan deo stanovnika planete gladuje, skoro trećina prehrambenih proizvoda završi na deponijama
MEĐUNARODNI dan svesti o gubitku i rasipanju hrane je globalna inicijativa čiji je cilj da podigne svest o problemu koji utiče na milione ljudi, životnu sredinu i ekonomiju. Ovaj dan se obeležava 29. septembra svake godine, počevši od 2020. godine, kada ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Foto: Profimedia
Gubitak hrane se odnosi na količinu hrane koja se proizvede, ali ne stigne do potrošača, zbog različitih razloga kao što su: loše skladištenje, transport, distribucija ili marketing.
Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), oko 13% proizvedene hrane na svetu propadne u lancu snabdevanja hranom, a dodatnih 17% se baci ili propusti na nivou potrošača. To znači da se skoro trećina proizvedene hrane ne iskoristi za ishranu ljudi, već završi na deponijama, gde doprinosi emisiji gasova staklene bašte i zagađenju životne sredine.
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana svesti o gubitku i rasipanju hrane: „Smanjenje gubitka i rasipanja hrane: preduzimanje akcija za transformaciju sistema hrane“ ima za cilj da podstakne akcije na svim nivoima - od proizvođača, preko trgovaca, do potrošača - kako bi se sprečilo i smanjilo rasipanje dragocene hrane.
Prema najnovijem izveštaju o sigurnosti i kvalitetu ishrane u svetu, oko 690 miliona ljudi je gladno, a više od 3 milijarde ljudi nema pristup zdravoj i pristupačnoj hrani. Smanjenje gubitka hrane bi moglo da poveća dostupnost i pristupačnost hrane za milione ljudi.
Ovaj dan je takođe prilika da se promovišu dobre prakse i inovativna rešenja, koja mogu da doprinesu efikasnijem i održivijem upravljanju hranom. Neki od primera su: poboljšanje infrastrukture i tehnologije za skladištenje i transport hrane; primena standarda i oznaka za kvalitet i rok trajanja hrane; podsticanje doniranja viška hrane humanitarnim organizacijama; edukacija potrošača o planiranju kupovine, čuvanju i pripremi hrane; kompostiranje organskog otpada.

Zašto je važno smanjiti gubitak i rasipanje hrane?
Smanjenje gubitka i otpada hrane je ne samo moralna i humanitarna dužnost, već i ekonomska i ekološka potreba. Svako od nas može da doprinese rešavanju ovog problema, tako što će biti odgovoran i racionalan u proizvodnji, kupovini i konzumiranju hrane. Pored toga što ćemo uštedeti novac i resurse, time ćemo poboljšati naše zdravlje i kvalitet života.
Gubitak hrane i otpad podrivaju održivost naših prehrambenih sistema. Kada se hrana izgubi ili rasipa, svi resursi koji su korišćeni za proizvodnju ove hrane - uključujući vodu, zemlju, energiju, rad i kapital - odlaze u otpad. Pored toga, odlaganje hrane i otpada na deponijama, dovodi do emisije gasova staklene bašte, čime se utiče na klimatske promene. Gubitak i rasipanje hrane takođe mogu negativno uticati na sigurnost, dostupnost hrane i doprineti povećanju cena.
Da li ste znali?
* Globalno, oko 13% proizvedene hrane gubi se između žetve i maloprodaje. Značajne količine se takođe rasipaju u maloprodaji i na nivou potrošnje.
*Procenjuje se da se 17% ukupne globalne proizvodnje hrane baca u domaćinstvima, u prehrambenim uslugama i u maloprodaji zajedno.
*Između 691 i 783 miliona ljudi suočilo se sa glađu 2022.godine.
*Hrana koja je izgubljena i bačena čini 38% ukupne potrošnje energije u globalnom sistemu ishrane.

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

"OL STAR" SE MENjA IZ KORENA, Nikola Jokić će dobiti priliku da zablista kao nikada! (VIDEO)
NBA liga je donela odluku da iz korena promeni format "ol-star" meča, potvrdio je komesar lige Adam Silver.
04. 06. 2025. u 21:50

UČENICI BILI ZABEZEKNUTI: Šta je nastavnica obukla - odmah je slikali, fotke su obišle svet
NASTAVNICA Veronika Dukju potrudila se da vizuelizuje svoju lekciju iz anatomije. Njen potez oduševio je hiljade korisnika društvenih mreža, na kojima su se proširile fotografije sa njenog časa.
04. 06. 2025. u 10:42
Komentari (0)