SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu

Novosti online

21. 12. 2023. u 10:37

Međunarodni dan ljudske solidarnosti je dan koji se obeležava svake godine 20. decembra, sa ciljem da se podstakne svest o značaju solidarnosti kao jedne od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu.

СОЛИДАРНОСТ НА ДЕЛУ: Једна од основних вредности за успостављање мира и правде у свету

Foto: Shutterstock

U cilju borbe protiv siromaštva socijalne nejednakosti i podsticanja jednakog društvenog i ekonomskog razvoja u svetu, Ujedinjene nacije su, u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Milenijumske deklaracije, osnovale Svetski fond solidarnosti.

Od svog osnivanja 2005. godine, od kada se 20.decembar obeležava kao Međunarodni dan solidarnosti, ta institucija je sprovela brojne humanitarne programe u saradnji sa brojnim vladama i drugim organizacijama unutar Ujedinjenih nacija.

Međunarodni dan ljudske solidarnosti je:

dan za proslavu našeg jedinstva u različitostima;

dan za podsećanje vlada da poštuju svoje obaveze prema međunarodnim sporazumima;

dan za podizanje svesti javnosti o značaju solidarnosti;

dan za podsticanje debate o načinima promovisanja solidarnosti za postizanje ciljeva održivog razvoja uključujući iskorenjivanje siromaštva;

dan akcije za podsticanje novih inicijativa za iskorenjivanje siromaštva.

Solidarnost se može definisati kao osećaj povezanosti i zajedništva sa drugima i podrazumeva spremnost da se pomogne, podrži, sarađuje i deli sa drugima, bez obzira na razlike u nacionalnosti, kulturi, veri, polu, starosti ili društvenom statusu. Ona je temelj demokratije, ljudskih prava i socijalne pravde, jer podstiče uključivanje, participaciju, dijalog i toleranciju među ljudima.

Međunarodni dan solidarnosti nas podseća da smo svi deo jedne globalne zajednice i da smo zavisni i odgovorni jedni prema drugima.

Solidarnost je ne samo moralna dužnost, već i nužnost za ostvarivanje održivog razvoja i boljeg sveta za sve. Zato je važno da negujemo solidarnost u našim svakodnevnim životima, da poštujemo različitosti i da se zalažemo za prava i dostojanstvo svakog ljudskog bića.

Solidarnost se ogleda i kroz korporativni volonterizam

Kompanija NIS je još 2018. godine osnovala Klub volontera čiji članovi su zaposleni u kompaniji i koji je jedan od najvećih korporativnih volonterskih klubova u Srbiji. Klub volontera NIS-a danas broji gotovo 2.000 članova, koji zajedničkim snagama nastoje da doprinesu izgradnji humanijeg ambijenta i pruže pomoć i podršku svojim lokalnim zajednicama.

U godini u kojoj obeležava pet godina postojanja, Klub volontera NIS-a iza sebe ima 80 uspešno realizovanih akcija, koje su bile usmerene na različite oblasti, u skladu sa aktuelnim potrebama društva. Tako su plemeniti volonteri kompanije NIS donirali ukupno više od 7000 sati kako bi pored ostalog, realizovali brojne ekološke akcije i edukativne cikluse, pružili podršku osetljivim kategorijama našeg društva, sa naročitim fokusom na decu i mlade i doprineli unapređenju uslova za rad i boravak u različitim obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

Kompanija NIS visok nivo socijalne odgovornosti pokazuje i putem kontinuiranog pružanja pomoći ustanovama socijalne zaštite i udruženjima koja brinu o deci i koje uvek ima u fokusu svog društveno odgovornog delovanja.

Decembar, kao mesec radosti, slavlja, topline, darivanja, druženja i pomaganja, ujedno je i mesec u kome se obeležava dan solidarnosti. Međunarodni dan ljudske solidarnosti podseća nas na važnost zajedništva, a solidarnost povezuje i ujedinjuje ljude i narode.

Razvijanje ovih kvaliteta kod dece je ključno i predstavlja ulaganje u zajedničku budućnost. Veoma je važno naučiti decu da pomažu drugima u teškim trenucima, da se raduju tuđim uspesima i da saosećaju sa drugima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!