POBEDA BEZ KONFLIKTA: Uloga sporta u izgradnji mira

Novosti online

06. 04. 2024. u 22:53 >> 12:50

Svetski dan sporta za razvoj i mir, koji se obeležava 6. aprila, prilika je da se podsetimo kako sport može biti snažan alat za promociju mira i razvoja.

ПОБЕДА БЕЗ КОНФЛИКТА: Улога спорта у изградњи мира

Foto: Shutterstock

Obeležavanje ovog dana je pokrenuto od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 23. avgusta 2013. godine, uz podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta koja je usledila 6. aprila 2014. godine. Ovaj datum obeležava održavanje prvih Olimpijskih igara moderne ere u Atini (Grčka) 1896. godine.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), u svojstvu stalnog posmatrača pri Ujedinjenim nacijama, podržava ovu inicijativu, jer vrednuje njen potencijal da prepozna ulogu sportskih organizacija i doprinos društvenim promenama i ljudskom razvoju. Drugim rečima, to je prilika za MOK da istakne kako sportisti i olimpijski pokret koriste sport za podsticanje mira, pomirenja i razvoja, naglašavajući snagu Olimpijskih igara za promovisanje tolerancije i solidarnosti među učesnicima, navijačima i ljudima širom sveta.

Sport prelazi granice jezika i kultura, spaja ljude različitih porekla i verovanja. Na sportskim terenima nestaju razlike, a na scenu stupaju poštovanje, timski duh i fer plej. Kroz sport, mladi uče o disciplini, posvećenosti i važnosti timskog rada, što su veštine koje mogu primeniti u svim aspektima života.

Uloga sporta u razvoju je višestruka. On podstiče fizičko zdravlje, mentalnu dobrobit i socijalnu inkluziju. Sport može biti sredstvo za borbu protiv siromaštva, jer pruža mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje. Takođe, sport ima ključnu ulogu u promociji rodne ravnopravnosti, omogućavajući ženama i devojkama da se takmiče i izraze na jednak način kao i muškarci.

Globalna tema za 2024. je: Sport za promociju mirnih i inkluzivnih društava 

Na međunarodnom nivou, sport ima moć da ujedini narode. Veliki sportski događaji, poput Olimpijskih igara, pružaju platformu za dijalog i razumevanje među nacijama. Oni su prilika da se svet okupi i proslavi ljudski duh i postignuća, bez obzira na političke ili etničke razlike.

Svetski dan sporta za razvoj i mir podseća nas da sport nije samo igra ili zabava, već ključni element u izgradnji boljeg i mirnijeg sveta. Kroz sport, možemo naučiti vrednosti koje su temelj svakog prosperitetnog društva - solidarnost, poštovanje i razumevanje. Na nama je da te vrednosti primenimo i van sportskih terena, u svakodnevnom životu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)