NA MESTU STARE DEPONIJE, TRSTENIČANI SADE ŠUMU: Izabrali sedam vrsta sadnica, a najviše će biti bele lipe i bora

S.BABOVIĆ

03. 04. 2023. u 14:26

TRSTENIK-SEDAM vrsta sadnica posadiće se na mestu stare deponije u Osaonici kod Trstenika, a najviše bele lipe i bora.

НА МЕСТУ СТАРЕ ДЕПОНИЈЕ, ТРСТЕНИЧАНИ САДЕ ШУМУ: Изабрали седам врста садница, а највише ће бити беле липе и бора

Foto: pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine finansiraće se sa 1,7 miliona dinara pošumljavanje gradske deponije, što predstavlja jednu od poslednjih faza u reševanju ekološkog problema br. 1 pored Zapadne Morave. Tokom prve dve faze,urađen je novi plato za istresanje otpada, infrastruktura za degazaciju deponije i procedne vode, saniranje i zatvaranje 65 odsto deponijskog prostora, kao i sanitarna kaseta, koja će se puniti sve do otvaranja Regionalne deponije sa reciklažnim centrom, u Kraljevu.

Pošumljavanje je nov izazov. Ukupno 500 sadnica drveća će se saditi na tri parcele od 3.900, 2.600 i 2.500 kvadrata.

- Vraćanjem šumske vegetacije na trenutno obešumljene površine postiže se istovremeno i najvažniji cilj ovog projekta zaštita i očuvanjpredeonog diverziteta-naveli su predlagači u opisu projekta. - Prisustvo šumske vegetacije utiče na poboljšanje fizičko-hemijskih osobina zemljišta čime se poboljšava njegova plodnost i istovremeno štiti zemljište od erozije.

Među očekivanim benefitima od pošumljavanja deponije navodi se i bolji kvalitet vazduha, sprečavanje bujičnih tokova, prisustvo životinjskih vrsta i zaštita zemljišta od prekomernog ispravanja i zaštita kompletnog prostora od jakih udara vetra, koji raznošenjem otpada loše utiču na okruženje.

U sanaciju i rekultivaciju nesanitarne deponije „Osaonica“ uloženo je više od 65 miliona dinara. Oko 7,5 hektara pretvoreno je u moderno eko-odlagalište.

- Projekcija je da u narednih par godina potpuno zatvorimo našu i pređemo na regionalnu deponiju - istakla je Milena Turk, predsednica opštine tokom realizacije projekta.

Na deponiji „Osaonica“ se u toku godine skladištilo oko 10.000 tona komunalnog otpada.Sada će u većem delu nekadašnje deponije umesto otpada biti bela lipa, klen,brekinja,breza,gorski javor, crni i beli bor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)