VODA JE IZVOR ŽIVOTA: Šta možemo da uradimo kako bismo je uštedeli

Novosti online

25. 04. 2023. u 15:16

VODA je jedan od najdragocenijih resursa naše planete, a pijaća voda je neophodna za život svih živih bića. Međutim, voda se danas suočava s brojnim pretnjama, uključujući zagađenje, prekomernu potrošnju i klimatske promene. Zbog toga je bitno razumeti važnost očuvanja vode.

ВОДА ЈЕ ИЗВОР ЖИВОТА: Шта можемо да урадимо како бисмо је уштедели

Foto Shutterstock

Zagađenje je jedan od najvećih problema s kojima se suočava vodeni ekosistem. Prekomerna upotreba hemijskih sredstava, industrijski otpad i nekontrolisana deponija smeća su samo neki od faktora koji doprinose zagađenju vode koje ima štetne posledice po zdravlje ljudi, a takođe loše utiče na životinjske i biljne vrste.

Osim zagađenja, prekomerna potrošnja vode je takođe veliki problem. Kako se svetska populacija povećava, tako se povećava i potražnja za vodom. Suše su sve češće i intenzivnije, dok se mnoge reke i jezera smanjuju. 

Visoka potrošnja vode je problem sa kojim se suočava čitava planeta. Mišljenje da je voda obnovljiv izvor, te da ćemo je imati u svakom trenutku upravo je jedan od razloga tako velike i neopravdane potrošnje.

Na globalnom nivou nećemo učiniti mnogo ako ne krenemo od pojedinačnog, tj. od samih sebe. 

Štednja vode je izuzetno bitna za čitavo društvo

Ušteda vode je važna kako bismo smanjili potrošnju vodnih resursa, sačuvali okolinu i smanjili račune za vodu. 

Problemi poput vodokotlića koji nekontrolisano pušta vodu ili, u krajnjem slučaju, napukla cev, često mogu iziskivati i visoke novčane naknade. U tom slučaju, pozivanje stručnjaka, kao što je npr. vodoinstalater, svakako je najbolje rešenje. 

Zbog nekontrolisanog protoka vode, ručno pranje suđa se uglavnom ispostavi kao neekonomično. Mnogi praktikuju da napune čitavu sudoperu, u nadi da će tako uštedeti vodu. Iako naizgled deluje da ovaj način ručnog pranja posuđa nije ekonomičan, ovim putem zaista možete uštedeti nekoliko desetina litara vode. Ukoliko se ne odlučite za ovu varijantu, preporučujemo vam da obratite pažnju na jačinu mlaza, te da posuđe perete sa češćim zaustavljanjem mlaza.

Foto: Profimedia

Kako uštedeti vodu prilikom vođenja lične higijene 

Vođenje zdravog života i održavanje lične higijene je nešto što se podrazumeva za svakog člana porodice. Počevši od higijene zuba i pranja ruku, pa sve do brijanja, količina vode koja se utroši je često veća od predviđene. Isključite slavinu dok perete zube i brišete lice: Mnogi ljudi drže slavinu otvorenom dok peru zube ili brišu lice. To može da dovede do gubitka velike količine vode. Isključite slavinu dok ne koristite vodu.

 

Koristite tuš umesto kade

Kupanje u kadi troši mnogo vode. Umesto toga, koristite tuš. Ograničite vreme tuširanja na 5-10 minuta kako biste smanjili potrošnju vode. Nemojte se zavaravati da se prilikom dugog tuširanja ne potroši velika količina vode.

Foto: Profimedia

Pranje automobila  

U želji da uštedimo na jednoj strani, često potrošimo na drugoj. To je upravo slučaj i kod pranja automobila. Umesto plaćanja pranja u auto-perionici, mnogi od nas se često odlučuju za samostalno pranje. Nema sumnja da je dobra navika ako s vremena na vreme sami operete auto, ali se i povrh toga ovaj proces može ispostaviti skupim. Potrošnja može dostići i cifru od nekoliko stotina litara vode. Shodno tome, umesto creva je najbolje koristiti pištolje za pranje ili prenosne kofe. U svakom slučaju, uvek možete računati i na samouslužne perionice. Mlaz vode je ograničen brojem sekundi, tako da će potrošnja biti svakako mala. 

Foto: Profimedija

 

Vodite računa o vrtu – kako uštedeti vodu?

Korištenje vode za navodnjavanje vrta može biti velika potrošnja vode. Preporuka je da, ukoliko imate takvu mogućnost, skupljate kišnicu.

Koristite kišnicu ili navodnjavajte u večernjim satima kada je manje sunca i manja mogućnost isparavanja.

 

Kako industrija može da pomogne?

Od velikog značaja je i da se industrija sa velikom pažnjom odnosi prema racionalnoj upotrebi vode, jer je veliki potrošač. U našoj najvećoj naftnoj kompaniji, NIS-u, kažu da je to jedan od prioriteta kompanije kada je reč o upotrebi resursa.

Naime, u 2022. godini NIS je 84 odsto potrebne vode zahvatao iz najmanje osetljivih vodnih resursa čime iz godine u godinu kompanija potvrđuje odgovoran odnos ka vodnim resursima i doprinosi uštedi vode namenjene javnom vodosnabdevanju.

U NIS-u se, takođe, velika pažnja poklanja prečišćavanju otpadnih voda. Kompanija poseduje ukupno 408 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i tokom 2022. godine se nastavilo sa ugradnjom novih i zamenom postojećih separatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)