MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma

Novosti online

06. 11. 2023. u 09:00

MEĐUNARODNI dan bez papira je prilika da se ukaže na potrebu smanjenja potrošnje papira i time doprinese očuvanju šuma, smanjenju emisije ugljen-dioksida i uštedi energije.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БЕЗ ПАПИРА: Прилика да се укаже на важност очувања шума

Foto: Shutterstock

Ovaj dan se obeležava 6. novembra. Na taj dan vodeće kompanije iz različitih sektora privrede dele svoja iskustva o smanjenju potrošnje papira u svojim organizacijama koristeći različite tehnologije u svom poslovanju kojima doprinose očuvanju prirodnih resursa.

Papir je jedan od najčešće korišćenih materijala na svetu

Prema podacima Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), svake godine se potroši oko 400 miliona tona papira, što je ekvivalentno 8.000 miliona stabala.

Reciklažom 1,2 tone otpadnog papira može se uštedeti oko dve tone prirodnog drveta, Reciklaža otpadnog papira 74 odsto manje zagađuje vazduh i 35 procenata manje zagađuje vodu nego njegova proizvodnja od sirovog drveta.
Međunarodni dan bez papira je prilika da se podigne svest o negativnim posledicama prekomerne upotrebe papira i da se podstaknu akcije koje mogu da smanje ovaj problem
 

Najnovija statistika pokazuje da je obim upotrebe papira u svetu porastao za 20%.

Neke od mogućih akcija za uštedu papira su:

  • Korišćenje digitalnih tehnologija za komunikaciju, arhiviranje i čitanje dokumenata, knjiga i novina
  • Korišćenje recikliranog papira ili papira sa oznakom FSC (Forest Stewardship Council), koja garantuje da je papir proizveden iz održivih izvora
  • Štampanje samo onoga što je neophodno i korišćenje obe strane papira
  • Smanjenje potrošnje papirnatih proizvoda kao što su salvete, ubrusi, toalet papir i kartonska ambalaža
  • Recikliranje papira koji više nije potreban

Foto: Shutterstock

Međunarodni dan bez papira je prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma kao vitalnog ekosistema koji je od višestruke važnosti za čovečanstvo: zbog proizvodnje kiseonika, regulacije klime, održavanja vodnih resursa i očuvanja biološke raznovrsnosti.


Takođe je prilika da se promoviše odgovorno ponašanje prema prirodnim resursima i da se podstakne razvoj zelene ekonomije koja poštuje životnu sredinu.

Ako već moramo da koristimo papir, dobro je znati više o reciklaži papira

Reciklaža otpadnog papira efikasan je način za smanjenje potrošnje energije i vode, za smanjenje zagađenja vazduha i očuvanje šumskih dobara.


U zavisnosti od vrste i dužine ugrađenih celuloznih vlakana, papir se može reciklirati od 5 do 20 puta, najčešće 12, dok se novinski papir može reciklirati najmanje 7 puta, a nakon toga celulozno vlakno se toliko izmeni da nije za upotrebu.

Preradom starog papira upotrebi se 15 odsto manje vode i utroši 60 odsto manje energije nego kada se taj proizvod dobija iz prirodnog materijala – drveta.

Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto, a reciklažom jedne tone starog papira sačuvamo 17 stabala drveta; 4.200 kWh električne energije i 32.000 litara vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!