KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane
ODRŽIVA gastronomija, koja se ponekad naziva i kulinarska umetnost, predstavlja vezu između kulture i hrane. Takođe, ona se može odnositi i na stil kuvanja u određenom regionu.
Imajući u vidu da je na putu ka izgradnji održivih sistema hrane mnogo prepreka, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2016. godine odredila 18. jun kao Dan održive gastronomije, kako bi se ukazalo na značaj održive gastronomije širom sveta.
Održiva gastronomija postaje sve važnija u savremenom svetu, suočenom sa rastućom populacijom i ograničenim prirodnim resursima. To uključuje svestan izbor namirnica, podršku lokalnim proizvođačima i očuvanje kulinarske tradicije, sve sa ciljem smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu i promocije zdravlja.
Lokalna proizvodi i sezonske namirnice
Zdravstvene prednosti održive gastronomije su višestruke. Korišćenjem lokalnih i sezonskih namirnica smanjuje se potreba za dugim transportom hrane, što doprinosi svežini i nutritivnoj vrednosti obroka. Osim toga, podržavanje lokalne proizvodnje može smanjiti upotrebu pesticida i konzervansa, čime se poboljšava opšte zdravlje populacije.
Sa ekonomske tačke gledišta, održiva gastronomija podstiče lokalnu ekonomiju kroz podršku malim poljoprivrednicima i preduzetnicima. Razvojem lokalnih tržišta hrane jača se ekonomska nezavisnost zajednica i smanjuje se zavisnost od uvoza.
Održavanje kulinarske tradicije
Održiva gastronomija naglašava važnost očuvanja tradicionalnih recepata koji koriste lokalne i sezonske namirnice. Ovi recepti često uključuju jednostavne metode pripreme koje su energetski efikasnije i manje štetne za životnu sredinu.
Održivija priprema hrane
Efikasna upotreba energije tokom kuvanja, kao što je korišćenje poklopaca i pečenje više jela odjednom, može značajno smanjiti potrošnju energije. Korišćenjem održivijih izvora energije, poput indukcionih ploča umesto plina, dodatno se smanjuje ekološki otisak.
Smanjenje bacanja hrane
Jedan od ključnih principa održive gastronomije je smanjenje bacanja hrane. Planiranjem jelovnika i prenamenom ostataka, možemo smanjiti otpad i očuvati prirodne resurse utrošene u proizvodnju hrane.
Kako podržati održivu gastronomiju?
Svako od nas može doprineti održivoj gastronomiji kroz jednostavne promene kao što su kupovina lokalnih i sezonskih namirnica, sadnja vlastitog začinskog bilja i voća, te smanjenje bacanja hrane. Ove akcije ne samo da čuvaju našu planetu, već i promovišu zdraviji način života. Održiva gastronomija je ključna za očuvanje naše planete i zdravlja budućih generacija.
Kroz svestan izbor hrane i odgovorno kuvanje, možemo napraviti značajnu razliku u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.
NOVE SVETSKE SILE UKLjUČILE SE U SUKOB U UKRAJINI: "Dve na strani Putina, dve žestoko protiv Rusa"
SUMNjE u podršku SAD Ukrajini u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima mučile su sve one kojima je cilj da se Kijev obrani od ruske agresije. Tramp je pobedio i tek treba videti u kom će smeru krenuti njegova politika, ali sva ta dešavanja zasenila su drugi važan odnos u tom, ionako komplikovanom, odnosu.
22. 11. 2024. u 09:14
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
SKANDAL TOKOM POSETE Snimak Makrona: "Oni su totalni kreteni", rekao posle povika da je "Francuska odgovorna za krvoproliće"
"ONI si potpuni kreteni", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron o prelaznom telu i dodao da "nikada nisu smeli da ga smene".
22. 11. 2024. u 13:07 >> 13:17
Komentari (0)