ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad

Novosti online

23. 01. 2024. u 11:11

Širok spektar znanja u pogledu veština koje su potrebne za zelenu organizaciju poslovanja i radnog okruženja, a koje omogućavaju zaposlenima da doprinesu održivom razvoju i zaštiti životne sredine kroz svoj rad.

ЗЕЛЕНЕ ВЕШТИНЕ У ЉУДСКИМ РЕСУРСИМА: Заштитимо животну средину кроз свој рад

Foto: Shutterstock

Zelene veštine su sve važnije u savremenom svetu, jer se suočavamo sa brojnim ekološkim izazovima, kao što su klimatske promene, gubitak biodiverziteta, zagađenje i nestašica resursa. Ove veštine mogu pomoći organizacijama da smanje svoj negativni uticaj na okolinu, povećaju svoju konkurentnost i inovativnost, poboljšaju svoj imidž i reputaciju, i ostvare društvenu odgovornost.

Šta su zelene veštine i zašto su važne? 

Zelene veštine se mogu definisati kao one veštine koje omogućavaju zaposlenima da obavljaju svoje zadatke na način koji smanjuje negativni uticaj na životnu sredinu, povećava efikasnost i produktivnost, i doprinosi održivom razvoju.

Zelene veštine mogu biti tehničke, generičke ili strateške, u zavisnosti od nivoa i oblasti rada.

Tehničke zelene veštine se odnose na specifična znanja i sposobnosti potrebne za obavljanje određenih zadataka koji se tiču zaštite životne sredine, kao što su upravljanje otpadom, reciklaža, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, itd.

Generičke zelene veštine se odnose na one veštine koje su primenljive u različitim kontekstima i situacijama, kao što su kritičko mišljenje, rešavanje problema, timski rad, komunikacija, kreativnost.

Strateške zelene veštine se odnose na one veštine koje su potrebne za planiranje, organizovanje, vođenje i kontrolu aktivnosti koje se tiču održivog razvoja i zaštite životne sredine, kao što su analiza, odlučivanje, pregovaranje, upravljanje promenama.

Zelene veštine u ljudskim resursima su ključne za održivi razvoj i zaštitu životne sredine, kao i za uspeh i konkurentnost organizacija u savremenom svetu. 

Kako se zelene veštine mogu meriti i prepoznati?

Postoje različite metode procene zelenih veština u HR menadžmentu: samoprocena, procena nadređenih, kolega ili klijenata, testovi znanja i sposobnosti, portfolio dokaza, sertifikati i diplome, itd. Merenje i prepoznavanje zelenih veština je važno za utvrđivanje potreba za obukom i razvojem, za priznavanje i nagrađivanje postignuća, za poboljšanje zaposlenosti i mobilnosti, za praćenje i evaluaciju uticaja na dobrobit organizacije.

Foto: Shutterstock

Zašto je važno razvijati i usavršavati zelene veštine?

Ukoliko želimo da razvijamo naše zelene veštine to možemo uraditi na formalan i neformalan način. Razvoj i usavršavanje zelenih veština je važno za povećanje kvaliteta i kvantiteta radne snage, za podsticanje inovacija i konkurentnosti, za prilagođavanje promenama i izazovima, za unapređenje zadovoljstva i motivacije.

Kako se zelene veštine mogu primeniti u praksi i kakav je njihov uticaj na organizacije i okolinu? 

Neki od mogućih načina primene u praksi su kroz primenu zelenih tehnologija i procesa - kao što su solarni paneli, LED rasveta, pametni uređaji; primena zelenih standarda i propisa - kao što su ISO 14000, EMAS, Eko-oznaka; primena zelenih strategija i politika - kao što su zelena nabavka, zeleni marketing, zelena inovacija; primena zelenih vrednosti i stavova - kao što su ekološka svest, odgovornost, etika. 

Na žalost još uvek postoje određeni faktori koji ometaju razvoj i primenu zelenih veština u ljudskim resursima, kao što su zakonski i regulatorni, tržišni i ekonomski, društveni i kulturni, ali pre svega i organizacijski i menadžerski okviri.

Da zaključimo, zelene veštine i kompetence su od suštinskog značaja za pojedince i organizacije koje žele da napreduju u svetu koji se brzo menja i doprinose održivoj budućnosti.

Razvoj zelenih kompetenci je ključan za podršku održivom razvoju i tranziciji na zelenu ekonomiju, i stoga zahteva saradnju između vlada, preduzeća, obrazovnih institucija i pojedinaca kako bi se osiguralo da zaposleni imaju dovoljno kvalitetnog znanja i veština koje su neophodne za uspeh u zelenoj ekonomiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!