OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj

Novosti online

12. 08. 2024. u 14:15

MLADI su oduvek bili nosioci promena, a danas, u eri digitalizacije, njihova moć je dodatno pojačana.

ОД КЛИКОВА ДО НАПРЕТКА: Дигитални путеви младих за одрживи развој

Foto: Shutterstock

Digitalne tehnologije pružaju alate koji omogućavaju brže širenje informacija i inovacija, dok se mladi, kao "digitalni urođenici", nalaze u centru ovih promena. 

Digitalizacija se ne posmatra samo kao tehnološki napredak, već kao ključan faktor u postizanju ciljeva održivog razvoja

Kroz korišćenje tehnologija, mladi imaju priliku da aktivno doprinesu rešavanju globalnih izazova, uključujući borbu protiv klimatskih promena, promovisanje ekološke održivosti i društvene pravde.

Međunarodni dan mladih, koji se kontinuirano obeležava svake godine od 2000. godine, posvećen je mladima i tinejdžerima i njihovom značaju u društvu.
Ovogodišnja tema, "Od klikova do napretka", istakla je ključnu vezu između digitalizacije i ubrzanja napretka ciljeva održivog razvoja. Kako digitalizacija menja naš svet, mladi imaju ključnu ulogu u iskorištavanju novih tehnologija za postizanje tih ciljeva.
 

Nekoliko ključnih aspekata:

1. Digitalna pismenost i obrazovanje:

Važno je osigurati da svi mladi imaju pristup kvalitetnoj digitalnoj edukaciji. 

Mladima treba pružiti podršku u razvoju digitalnih veština kako bi se osećali sigurno i kompetentno u digitalnom okruženju.

2. Inovacije i kreativnost:

Mladi su često inovatori i kreativci. Treba stvoriti okruženje koje podstiče mlade da razvijaju svoje ideje i pretvaraju ih u stvarnost.

3. Mladi kao digitalni domoroci:

Mladi su često prepoznati kao generacija koja prirodno koristi tehnologiju. Njihova sposobnost da se prilagode novim alatima i platformama ključna je za napredak.

 
Ulaganjem u digitalnu pismenost, podržavanjem mladih inovatora i stvaranjem sigurnog okruženja za izražavanje mišljenja, možemo osigurati da digitalni putevi mladih zaista vode prema održivom razvoju.
 
 

Mladi - pokretači društvenih promena

Ne treba zanemariti da su mladi i pokretači društvenih promena. Njihov entuzijazam, kreativnost i sposobnost brzog prilagođavanja novim trendovima omogućavaju im da oblikuju budućnost prema sopstvenim idealima. Ove vrednosti su prepoznate i na globalnom nivou, te se kroz različite inicijative i projekte mladi sve više uključuju u procese donošenja odluka. Na kraju, bitno je naglasiti da podrška mladima u njihovim naporima za održivi razvoj i dalje ostaje presudna.

Da svaka zemlja ima mlade i kvalitetne ljude kojima je neophodna podrška za dalji razvoj, govori i nedavno zapažen rezultat naših mladih na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održala od 11. do 22. jula u Velikoj Britaniji.

U zvaničnoj konkurenciji na ovom, najznačajnijem takmičenju za učenike srednjih škola, učestvovalo je 609 takmičara iz 109 zemalja iz celog sveta, a među najboljima su se našli i naši učenici.

Stefan Šebez, Gvozden Lapčević, Mihailo Jančević i Novak Despotović iz Matematičke gimnazije, osvojili su srebrne medalje, dok se bronzanom medaljom okitio Strahinja Svrzić, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša. Pohvalom je nagrađen Stevan Radivojević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih matematičara, NIS u okviru svog programa „Energija znanja“ od 2013. godine sarađuje sa Društvom matematičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike, kako na državnom, tako  i na međunarodnom nivou.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje