ASTRONOMI UPOZORAVAJU: Zbog „Spejsiks“ satelita mogli bi da nam promaknu opasni asteroidi

Novosti onlajn

20. 01. 2022. u 07:42

ASTRONOMSKA studija upozorava da porast broja komercijalnih satelita kompanija kao što je "Spejsiks" zagađuje nisku orbitu i utiče na astronomske fotografije, što bi moglo da učini Zemlju lakšom metom za smrtonosne asteroide.

АСТРОНОМИ УПОЗОРАВАЈУ: Због „Спејсикс“ сателита могли би да нам промакну опасни астероиди

Foto: Printskrin Youtube

Skoro jedna od pet astronomskih fotografija snimljena u sumrak sadrži svetle pruge uzrokovane satelitima u niskoj orbiti.

U članku, koji je u petak objavljen u časopisu Astrophysical Journal Letters, tvrdi se da hiljade satelita iz programa kao što je „Starlink“ uzrokuju da alarmantan broj astronomskih fotografija bude prekriven svetlim prugama.

Dok je manje od 0,5% slika u sumrak prikazivalo ove pruge u 2019. godini, broj se povećao na neverovatnih 18% u avgustu 2021, što znači da je skoro jedna od pet fotografija prekrivena satelitskim tragovima.

Istraživači tvrde da satelitski tragovi „nesrazmerno utiču na posmatranja velike vazdušne mase“, koja se koristi za praćenje asteroida i kometa blizu Zemlje. Zabrinjavajuće je da bi nagli porast tragova uskoro mogao dovesti do toga da istraživači propuste da uoče određene asteroide i komete.

Prema autorima studije, trenutni brojevi nisu dovoljno visoki da bi značajno uticali na pretragu, iako se situacija brzo menja.

Nedavno, izvršni direktor "Spejsiksa" Ilon Mask pohvalio se da je 1.469 Starlink satelita trenutno aktivno u niskoj orbiti. Hiljade drugih satelita takođe kruže oko Zemlje, a izveštaj u septembru navodi broj od skoro 8.000, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni