KINA PLANIRA PRVU POTRAGU ZA NASELJIVIM PLANETAMA: Daće odgovor na pitanje da li smo sami u svemiru

Novosti onlajn

19. 05. 2022. u 22:27

KINESKI naučnici su predložili svemirski projekat za istraživanje univerzuma kroz svemirski teleskop kako bi se otkrile naseljive planete slične Zemlji izvan Sunčevog sistema, udaljene oko 32 svetlosne godine od naše planete.

КИНА ПЛАНИРА ПРВУ ПОТРАГУ ЗА НАСЕЉИВИМ ПЛАНЕТАМА: Даће одговор на питање да ли смо сами у свемиру

Foto: Free Images Pixabay

Kako prenosi Kineski međunarodni radio, projekat je nazvan „Otkrivanje obližnje nastanjive egzoplanete” (Closeby Habitable Exoplanet Survey, skraćeno CES skreaćeno CES). Ako bude uspešno sproveden, to će biti prva svemirska misija specijalno osmišljena kako bi bile otkrivene nastanjive planete slične Zemlji oko obližnje zvezde slične Suncu.

Istraživanje naseljivih planeta van Sunčevog sistema jedno je od ključnih polja fundamentalnih istraživanja u astronomiji.

- CES treba da pruži ključne odgovore na pitanje da li smo sami u univerzumu, kao i na pitanje kako planete mogu postati kolevka života - rekao je Đi Đijanghui, profesor iz Opservatorije Purpl Mountajn pri Kineskoj akademiji nauka, koji je ujedno glavni istraživač misije ĆEC.

Đi je naveo da je do sada otkriveno i potvrđeno više od 5.000 egzoplaneta, uključujući 50-ak planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni, ali većina se nalazi stotinama svetlosnih godina daleko od Zemlje.

- Otkriće obližnjih naseljivih svetova biće veliki proboj za čovečanstvo, a takođe će pomoći ljudima da prošire naš životni prostor u budućnosti - dodao je Đi.

BONUS VIDEO:

KADA JE VRUĆINA, LIČI NA SAHARU: Slano jezero, a u vojvođanskoj ravnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)