ŠTA JE TO U SVEMIRU, SIJA KAO ZVEZDA? Naučnik obmanuo ljude fotografijom - kobasice!

Novosti online

05. 08. 2022. u 18:59

FRANCUSKI renomirani naučnik morao je da se izvini nakon što je tvrdio da je podelio zapanjujući fotografiju zvezde, za koju se ispostavilo da je samo - kriška kobasice.

ШТА ЈЕ ТО У СВЕМИРУ, СИЈА КАО ЗВЕЗДА? Научник обмануо људе фотографијом - кобасице!

Foto: Tviter @EtienneKlein

Etjen Klajn, proslavljeni fizičar, podelio je fotografiju na kojoj se nalazi, kako je tvrdio, Proksima Kentauri – najbliža zvezda Zemlji pored Sunca. Rekao je da je fotografija napravljena teleskopom „Džejms Veb“, koji je već prethodnih dve nedelje napravio veliki broj izuzetnih snimaka.

- Ovaj nivo detalja... Novi svet otkrivamo svaki dan - istakao je Klajn.

Na prvi pogled i imajući u vidu da se radi o poznatom stručnjaku, ljudi su zaista pomislili da se zaista radi i zvezdi. Međutim, na malo bolji pogled, primećuje se da je na fotografiji nešto posve prizmenije – kriška kobasice na crnoj pozadini. Sat vremena posle prvog tvita, Klajn je napisao da se šalio, navodeći da glad može da utiče na kognitivne radnje.

- Prema savremenoj kosmologiji, nijedan objekat koji pripada španskoj kuhinji ne postoji nigde sem na Zemlji - dodao je naučnik.

Međutim, posle toga Francuz je morao ponovo da se oglasi na optužbe da se i sam prevario. Zbog toga se svojim pratiocima izvinio tvrdeći da je fotografija bila samo šala i ponovo ih podsetio da treba da sumnjaju i propituju istinitost tvrdnji čak i autoriteta poput njega.

(rts)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta