U NOĆI IZMEĐU 12. I 13. AVGUSTA: Gledajte u nebo - Meteorski roj Perseida nam sprema svetlosni spektakl

Novosti online

08. 08. 2022. u 22:18

TOKOM avgusta očekuje se meteorski pljusak „Perseida“. Astronomi procenjuju da će najaktivnija noć za „kišu meteora“ biti 12. na 13. avgust, ali i upozoravaju na sve veće svetlosno zagađenje koje otežava posmatranje noćnog neba.

У НОЋИ ИЗМЕЂУ 12. И 13. АВГУСТА: Гледајте у небо - Метеорски рој Персеида нам спрема светлосни спектакл

Foto: Printscreen

Na svom putu oko Sunca Zemlja često prolazi kroz delove gde se nalaze mala tela, nalik na kamenčiće, koji su u astronomiji poznati kao meteoridi. Iako iz naše perspektive izgledaju kao nezaboravni svetlosni efekti na nebu, ova pojava predstavlja jednu vrstu oluje koja se dešava usled raspadanja kometa.

- Ta mala tela, ti kamenčići uleću u Zemljinu atmosferu. Zbog trenja sa vazduhom oni se usijavaju i mi tu pojavu vidimo kao sjajan trag. Ta pojava se naziva meteor. U narodu je poznatija kao 'zvezda padalica - objašnjava Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Meteorski rojevi se javljaju tokom cele godine. Ovog meseca, prisustvovaćemo kiši meteora poznatih kao Perseide, čiji se maksimum očekuje oko 12. avgusta. Mogu se jasno videti i golim okom, pa vredi pogledati u nebo tokom vedrih avgustovskih noći.

/ Problem kod meteora je što se brzo kreću i samim tim što se brzo kreću oni jako brzo beže iz vidnog polja teleskopa. Nije ih lako ni slikati. Ja recimo do sada nisam uspeo nikad da slikam meteor - navodi Mihailo Racković iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Svetlosno i atmosfersko zagađenje umnogome otežava posmatranje takvih prizora, pa i ne čudi što su na problem zagađenja veštačkom svetlošću prvi počeli da upozoravaju astronomi.

- Svetlosno zagađenje znači da u Beogradu blešti od veštačkih izvora svetlosti, a naravno tu je i atmosfersko zagađenje, puno smoga. Preporučujemo gledaocima da uvek takve svari posmatraju van urbanih sredina, van svetlosnog i atmosferskog zagađenja gde je tamno i čisto nebo - dodaje Aleksić.

Zabrinjava to što veliki broj stanovnika Zemlje, zbog svetlosnog zagađenja, uopšte nema priliku da jasno vidi kako noćno nebo zaista izgleda. To, po svemu sudeći, postaje privilegija.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma