ŠTA SE GRICKALO U KOLOSEUMU? Kanalizacija stara dve hiljade godina otkrila navike starih Rimljana

Novosti online

04. 12. 2022. u 22:08

U KANALIZACIONOJ mreži staroj 2.000 godina nedavno su pronađeni tragovi navika onih koji su pratili gladijatorska takmičenja, rekla je direktorka Arheološkog parka Koloseum Alfonsina Ruso.

ШТА СЕ ГРИЦКАЛО У КОЛОСЕУМУ? Канализација стара две хиљаде година открила навике старих Римљана

Foto: pixabay

Veruje se da su gledaoci rimskih gladijatorskih borbi u Koloseumu konzumirali grickalice od maslina, voća i orašastih plodova. To je pokazalo poslednje arheološko otkriće na kojem se radilo od januara prošle godine.

Pronađeni su ostaci smokava, grožđa, trešanja, kupina, oraha i drugog vóća. Pored toga, pronađene su kosti medveda i velikih mačaka koje su verovatno koriš́ćene za borbe u gladijatorskoj areni. Otkriće se dogodilo u trenutku kada se istraživala kanalizaciona mreža stara 2.000 godina.

Istraživači su naveli da kosti medveda, lavova i jaguara verovatno pripadaju životinjama koje su bile prinuđene da se bore jedna protiv druge i protiv gladijatora, a sve iz zabave. Pronađene su i male životinjske kosti koje pripadaju psima.

Istraživanje je počelo u januaru 2021. i uključivalo je čišćenje 70 metara kanalizacionih odvoda ispod Koloseuma, koji je jedna od najposećenijih znamenitosti u Italiji. Arheolozi i arhitekte su koristili robote da bi stekli nove uvide u svakodnevni život starog Rima, piše „Smitsonijan magazin“.

Koloseum je bio najveći amfiteatar u Rimskom carstvu i prestao je da se koristi oko 523. godine. Poznat je po tome što su se tu održavale gladijatorske borbe i drugi spektakli pred desetinama hiljada ljudi.

Tokom pomenutih istraživanja pronađeni su i novčići, među kojima je 50 bronzanih koji datiraju iz kasnijeg rimskog perioda, odnosno koji obuhvataju period između 250. i 450. godine nove ere, kao i novčíći iz 170. ili 171. godine, koji slave vladavinu Marka Aurelija.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek