ČIZKEJK STIGAO IZ ŠTAMPAČA: Nauka i gastronomija ruku pod ruku

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

24. 04. 2023. u 22:11

Naučnici u Sjedinjenim Državama, umesto rerne, koristili su štampač i, uz pomoć "jestivog" mastila, stvorili, kako tvrde, ukusan kolač. Ovaj poduhvat, u okviru projekta štampane hrane, potpisuje tim inženjera sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Dezert koji po izgledu, ali i ukusu, liči na čizkejk napravljen je od krekera, putera od kikirikija, nutele, pirea od banane i džema od jagoda. Odozgo je posut trešnjama i glazurom od jagode.

ЧИЗКЕЈК СТИГАО ИЗ ШТАМПАЧА: Наука и гастрономија руку под руку

Foto: Shutterstock

- Ovaj čizkejk je najbolja stvar koju trenutno možemo da pokažemo, ali štampač može da uradi mnogo više - najavljuje Džonatan Blatindžer, inženjer u Univerzitetskoj laboratoriji "Kreativne mašine".

Tim inženjera kaže da njihov rad postavlja temelje za budućnost u kojoj će 3D štampanje hrane biti svakodnevica. Ovi eksperti, između ostalog, rade na poboljšanju bezbednosti hrane i pružanju mogućnosti korisnicima da kontrolišu vrstu i količinu hranljivih materija u svojim obrocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK PROGNOZA ZA OKTOBAR: Najavljeno da će pasti pola metra snega! Ovakve ekstreme ni meteorolozi ne pamte

ŠOK PROGNOZA ZA OKTOBAR: Najavljeno da će pasti pola metra snega! Ovakve ekstreme ni meteorolozi ne pamte

PREMA najavama meteorologa, oktobar 2025. počeće u Srbiji pod uticajem prodora hladnog vazduha sa severoistoka Rusije koji je došao do Nemačke i Poljske, ali se polako približava ka nama što će prouzrokovati razvoj ciklona u Jonskom, Tirenskom i delu Jadranskog mora i već 1. oktobra, u sredu, u večernjim časovima na jugu i jugozapadu Srbije počeće da pada kiša.

30. 09. 2025. u 20:58

Komentari (0)

Mališani i VODAVODA Vodica zajedno na Oplencu