SKRIVENI 1.900 GODINA U PEĆINI: U Izraelu pronađeni dobro očuvani rimski mačevi (FOTO)

Novosti online

08. 09. 2023. u 22:50

U NACIONALNOM parku u Izraelu pronađena su četiri iznenađujuće dobro očuvana rimska mača stara 1.900 godina.

СКРИВЕНИ 1.900 ГОДИНА У ПЕЋИНИ: У Израелу пронађени добро очувани римски мачеви (ФОТО)

Foto: Profimedia

Izraelska uprava za antikvitete saopštila je da su mačevi otkriveni u maloj skrivenoj pećini u oblasti izolovanih i nepristupačnih litica severno od En Gedija u prirodnom rezervatu Judejske pustinje, objavio je „Indijan ekspres“.

-Skrivanje mačeva u dubokim pukotinama u izolovanoj pećini severno od En Gedija, nagoveštava da je oružje uzeto kao plen od rimskih vojnika ili sa bojnog polja, i da su ga judejski pobunjenici namerno sakrili za ponovnu upotrebu, izjavio je Itan Klajn, jedan od direktora projekta istraživanja Judejske pustinje.

-Očigledno, pobunjenici nisu želeli da ih rimske vlasti uhvate dok im je ovo oružje u posedu. Upravo počinjemo istraživanje pećine i skrivenog oružja u njoj, sa ciljem da pokušamo da otkrijemo ko je posedovao mačeve, gde, kada i ko ih je napravio. Pokušaćemo da preciziramo istorijski događaj koji je doveo do čuvanja ovog oružja u pećini i utvrdimo da li je to bilo u vreme pobune koja se dogodila između 132. i 135. godine, dodao je Klajn.

 

IZNENAĐUJUĆE DOBRO OČUVANI MAČEVI

Mačevi su pronađeni sa gvozdenom oštricom unutar drvenih korica. U stenama su pronađene i kožne trake, drveni i metalni komade koji su zapravo deo oružja.

Dužina sečiva tri mača je između 60 i 65 centimetara. Četvrta ima kraću oštricu od 45 centimetara.

Mačevi su izvađeni iz šupljine u steni i prebačeni u laboratorije pod kontrolisanim uslovima, i pod monitoringom državnih nadležnih institucija kako bi se ispravno konzervirali.

Prvo ispitivanje je pokazalo da su to bili standardni mačevi koje su koristili rimski vojnici stacionirani u regionu tokom tog perioda, preneo je RTS.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo