“JAPANAC KOLONIZOVAO AMERIKU”: Pauk otporan na gradsku vrevu raširio se kontinetnom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 02. 2024. u 00:14

PAUK joro ili Trichonephila clavata prvi put je primećen u Sjedinjenim Američkim Državama 2013. i od tada se raširio po toj zemlji.

“ЈАПАНАЦ КОЛОНИЗОВАО АМЕРИКУ”: Паук отпоран на градску вреву раширио се континетном

Foto: Profimedia

Novo istraživanje sa Univerziteta Džordžije otkrilo je neke razloge zašto je ova vrsta iz Japana tako uspešna u kolonizovanju naseljenih mesta i urbanog pejzaža.

Naučnici su, naime, otkrili da su ovi pauci, koji se na japanskom zovu jorogumo, iznenađujuće tolerantni na buku i vibracije u urbanim predelima i kraj krcatih puteva.

Istraživači su otkrili da pauci joro koji žive kraj puteva ređe napadaju plen, ali da to ne menja njihov životni ritam, prenosi Fiz.org.

-Ako ste pauk, oslanjate se na vibracije da rade vaš posao i hvataju bube. Ali mreže ovih paukova tokom jeseni su svuda, uključujući i krcate puteve, i deluje da oni uspevaju tu da žive. Iz nekog razloga, oni su otporni na urbanu sredinu, rekao je Endi Dejvis, autor studije i istraživač Ekološke škole Odum pri Univerzitetu Džordžije.

Ovi paukovi naseljavaju oblasti od kojih drugi beže. Prave svoje zlatne mreže između dalekovoda, na semaforima, pa čak i na benzinskim pumpama, a nijedno od tih mesta nije mirno.

Zato su ih Dejvis i njegov tim ispitivali upravo kako napadaju plen na ovakvim mestima. Uradili su više od 350 eksperimenata i videli da li paukovi napadaju plen. Otkrili su da oni napadaju plen 59 odsto vremena. Nove navike i nova mesta za mreže ne utiču na težinu i veličinu paukova, kažu istraživači.

-Čini se da ovim paucima ne smeta da prave mreže ispod semafora ili na mestima gde drugih paukova nema. Ne znam da li će ljudi biti srećni zbog toga, ali ovi pauci su tu da ostanu, rekla je Aleksa Šulc, koautorka studije.

U Japanu, odakle su stigli u SAD, pauci joro kolonizovali su veći deo zemlje, a mogli bi da kolonizuju i istočni deo SAD. Oni su sposobni za to jer imaju brz metabolizam i visok puls. Osim toga, nisu osetljivi na hladnoću i mogu da prežive ledene dane koji ubijaju veću drugih paukova.

Smatraju se velikim paukovima, jer odrasle ženke imaju tela od 17 do 25 milimetara, dok su mužjaci nešto manji i imaju između sedam i 10 milimetara. Ipak, nisu opasni za ljude i njihov ujed ne ubija.

Prema japanskom folkloru, joro pauci mogu da promene izgled i postanu lepa žena koja zavodi muškarce, a onda ih hvata u svoju mrežu i proždire. Ime pauka joro na japanskom znači prostitutka.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)