U SRBIJI ZIMUJU DVE NOVE VRSTE: Šta je pokazao novi popis Društva za zaštitu i proučavanje ptica

Lj.P.

09. 02. 2024. u 19:27

PREBROJAVAJUĆI ptice u našoj zemlji, u okviru međunarodnog zimskog popisa, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i brojni volonteri, prvi put su na zimovanju u Srbiji otkrili dve nove vrste - velikog morskog gnjurca i srebrnog vivka.

У СРБИЈИ ЗИМУЈУ ДВЕ НОВЕ ВРСТЕ: Шта је показао нови попис Друштва за заштиту и проучавање птица

FOTO: M.ŠĆIBAN I B. OKANOVIĆ

 Od ostalih retkih zimovalica sa severa beleženi su i mali labudovi, baršunasti turpanj, srednji ronci, ušati gnjurci, a specifična je masovna pojava ritskih sova kakva godinama nije beležena. Evidentirano je više od stotinu jedinki i jata od skoro 30 ptica.

Krivolov

NA većini vodenih staništa redovno se sprovodi lov, a beleženo je i nekoliko slučajeva krivolova i ribokrađe usled čega su na gotovo svim vodama, ptice izuzetno plašljive i malobrojne - pojašnjava Šćiban. - Zaprepašćujuće je da na deonici Dunava na 10 kilometara rečnog toka nije zabeleženo ni 100 jedinki pataka, galebova, kormorana ili labudova.

Više od 120 ornitologa, članova DZPPS i volontera tokom januara su obišli više od hiljadu lokaliteta, a osim ptica, beleženo je i stanje njihovih staništa. Uporedo sa ovom Međunarodnom akcijom, od 12 do 15. januara organizovan je i sinhronipopis ptica grabljivica u Panonskoj niziji, a kod nas je ovo dodatno istraživanje sprovedeno u delovima Bačke, Banata i Srema.

- Uspeli smo da obiđemo zaista veliki broj lokaliteta širom Srbije - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator ovog popisa. - Najveći poduhvat je bio obilazak celokupnog toka Dunava sa priobaljima, od mađarske do bugarske granice, kao i simultana brojanja galebova, malih vranaca i gusaka kod Dubovca, Beograda i Novog Sada. Na Dunavu ne zimuje ni polovina ptica koje su prisutne na našim vodama.

Stručnjake na terenu je zabrinulo opadanje brojnosti gluvare i liske na svim vodenim staništima. Na svim rekama su evidentirani komunalni otpad i veliko zagađenje, a posebno Dunava, Zapadne i Južne Morave, Ibra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima