MOĆNI GLICERIN I FEN ZA KOSU: Kako da najefikasnije uklonite prašinu?

Bojana Jovanović

20. 08. 2024. u 09:00

KO još voli prašinu osim paukova? Niko! Verujemo da je isti odgovor i na pitanje ko voli da je briše. Upravo zato ćemo vam otkriti neke od trikova američkog stručnjaka za čišćenje, Vendi Malins, koja ih, sa svojim timom, svakodnevno sprovodi u domovima klijenata. Uz to, daćemo vam i nekoliko "domaćih" recepata za pripremu sredstava od prirodnih sastojaka, koji će prašinu dugo držati podalje od vas i vašeg okruženja.

МОЋНИ ГЛИЦЕРИН И ФЕН ЗА КОСУ: Како да најефикасније уклоните прашину?

Foto Shutterstock

Police sa knjigama ne morate baš svaki put da čistite tako što ćete sva dugo sakupljana izdanja vaditi iz njih i tresti ih kroz prozor, jedno po jedno. To jeste najbolje rešenje i trebalo bi mu pribeći bar jednom godišnje, ali u međuvremenu u tu svrhu možete upotrebiti fen za kosu. Odaberite način rada koji podrazumeva hlađenje (izbacivanje hladnog vazduha) i njime oduvajte prašinu sa knjiga i police na pod, pa je potom usisajte, kada sve završite.

Sobno cveće ume da bude prava noćna mora kada je reč o brisanju prašine, ali i njega "isfenirajte" na isti način kao i knjige. Dakle, uključite izduvavanje hladnog vazduha iz fena i njime "preselite" prašinu sa lišća na pod, pa ga obrišite.

Tastaturu od računara najlakše ćete očistiti od prašine i mrvica pomoću konzerve komprimovanog vazduha. Napravite nekoliko poteza, izbacivanjem vazduha, i neverovatno brzo ćete je potpuno očistiti, bez oštećenja. Za čišćenje malenih ukrasa, koji vam mnogo znače pa stoga strahujete da ćete ih razbiti prilikom brisanja, Vendi Malins ima sledeći trik - uzmite mekanu, čistu četkicu za šminkanje! Ona može da uđe i u najmanji delić u kom se sakuplja prašina. To je najbrži način za pravilno i nežno čišćenje ovih, vama posebno vrednih, detalja. Abažuri na lampama pravi su sakupljači prašine. Uglavnom su izrađeni od krhkog materijala, što otežava čušćenje kojim na kraju nikada niste potpuno zadovoljni. Šta može da pomogne u ovom slučaju? Uzmite valjak za čišćenje odeće, zarolajte ga nekoliko puta gore-dole i začas ćete sakupiti svu prašinu sa abažura, pa će vaša lampa zasijati u punom svetlu.

A sada evo obećanih recepata za sredstva protiv prašine:

  • Pomešajte tri kašike glicerina sa pet litara vode, pa krpom, umočenom u ovaj rastvor, prebrišete nameštaj, ogledala i podove. Navodno, posle ovoga prašina ih neće prekriti čitav mesec! Takođe, možete nekoliko kapi omekšivača za veš da sipate na krpu za brisanje. Ovaj spoj sprečava stvaranje statičkog elektriciteta, koji pomaže sakupljanju prašine.
  • Postoji recept i za sprej koji će na duže staze oterati prašinu, a sastoji se od prirodnih, netoksičnih supstanci. U boci sa raspršivačem pomešajte 10-15 kapi eteričnog ulja po izboru, jednu šolju vode, 1/4 šolje alkoholnog sirćeta i dve kašike maslinovog ulja. Pre upotrebe dobro promućkajte flašu, pa naprskajte tečnost direktno na površinu koju ćete brisati ili na krpu. Sirće je, kao što znamo, univerzalni čistač, maslinovo ulje sprečava lako skupljanje prašine a, ako se odlučite za, recimo, esencijalno ulje limunove trave, ono će, uz divan miris, delovati antibakterijski i odbijaće insekte. Umesto limunske trave možete da koristite ulje eukaliptusa, lavande, cimeta ili pomorandže... Ni sa jednim nećete pogrešiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODNA RAVNOPRAVNOST: Nepokolebljiva energija jednakosti među polovima