SKANDINAVSKI STIL UREĐENJA DOMA: Lepota jednostavnosti i svetlih boja

Bojana Jovanović

19. 08. 2024. u 06:30

MANjE je više, a jednostavno je bolje od komplikovanog.

СКАНДИНАВСКИ СТИЛ УРЕЂЕЊА ДОМА: Лепота једноставности и светлих боја

Foto Shutterstock

Tako bi, najkraće rečeno, glasio opis skandinavskog stila uređenja enterijera, koji se već odavno "raselio" sa severnoevropskog poluostrva na ostatak sveta, pa je već dugo jedan od najtraženijih prilikom uređenja domova na svim kontinentima. Mada su prisutne minimalne razlike između švedskog minimalizma, malo romantičnijeg danskog stila, finskog, pretežno u crnoj i beloj boji i nešto svedenijeg norveškog, oni zajedno čine dobitnu celinu za sve ljubitelje lepog, nazvanu "skandinavski stil".

Jednostavne forme, neutralne boje, mnoštvo prirodne svetlosti, bela kao dominantna boja i drvo kao najčešće odabrani materijal, glavni su činioci ovog pravca uređenja. Drvo se nalazi svuda, pa i u kupatilu, kada kao središnji deo zida deluje veoma efektno ili je od njega napravljeno neobično postolje za lavabo. U kombinaciji sa sivom i belom, na zidovima i podu, ovakvo kupatilo pre izgleda kao umetnički projekat, u koji želite da odmah utonete i u njemu ostanete što duže.

Foto Shutterstock

"Pitome" boje poput sive, svetlo plave, krem i bele nalaze se svuda, od parketa, preko nameštaja, do zidova. Parket može biti i svetliji, potpuno beo, naročito kada je u kombinaciji sa zidovima i plafonom iste boje. Tada je prostor potpuno "otvoren" i deluje mnogo svetlije. Ako nije beo, bilo bi dobro da je od svetlog drveta, a gotovo nikada se ne pokriva tepihom.

Ukoliko već ne možete bez neke vrste prekrivača za pod, odlučite se za tanje prostirke od prirodnog materijala. Nameštaj je čistog dizajna, lagan (dakle i jednostavan za premeštanje, po potrebi), bez mnogo detalja, funkcionalan, a po obliku podjednako naginje onom s početka prošlog veka, koliko i modernom (dobrodošle su kombinacije ova dva stila u istoj sobi).

Foto Shutterstock

Pristalice jarkih tonova monotoniju boja, na koju će ovde naići, mogu razbiti sobnim biljkama, pažljivo odabranim detaljima za kuhinju i bilo koju od prostorija, ili krečenjem samo jednog zida u kontrastnu nijansu. Na zidove sobe vašeg mališana možete nalepiti oblačiće crne boje, koje ćete upariti sa crno-belom posteljinom, a iznad kreveta postavite jednostavnu, svetlu drvenu konstrukciju od nekoliko greda, nalik maloj kući. Tako će se vaše dete osećati potpuno sigurno i zaštićeno, čak i kada vi niste u sobi.

Kad god ste u mogućnosti, pustite dovoljno svetlosti u vaš dom kroz velike prozore, bez zavesa, baš kao što su i Skandinavci, kojima je uvek kratak dan. Važno je samo da prilikom svega navedenog imate na umu da ne smete da se mnogo zanesete. Zadržite jednostavnost kao glavni utisak pri pogledu na vaš dom, jer je ona ta koja dominantno određuje skandinavski stil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!