ETERIČNA ULJA KAO PRIRODNI PARFEMI: Ovih pet biljaka učiniće da mirišete predivno

Bojana Jovanović

22. 08. 2024. u 07:00

OD osvita civilizacije, parfemi na bazi eteričnih ulja imali su raširenu upotrebu. Svako eterično ulje ima svoju posebnu aromu i „ličnost“, bilo da je začinsko, cvetno, drvenasto ili voćno.

ЕТЕРИЧНА УЉА КАО ПРИРОДНИ ПАРФЕМИ: Ових пет биљака учиниће да миришете предивно

Foto Shutterstock

Govoreći o prirodnim i veštačkim mirisima, Puja Nagdev, aromaterapeutkinja i kozmetolog, kaže: „Naše čulo mirisa ukaljano je veštačkim aromama i jeftinim parfemima. S druge strane, prirodni parfemi imaju izrazitu esenciju“. Milenijumima su eterična ulja bila pravi i originalni parfemi. Sintetički aditivi su ušli u igru kako su se komercijalizacija i trgovina razvijali, a udeo eteričnih ulja smanjen je na mali procenat mirisa u bočici. „Nedavno sam shvatila da priroda ima sve najbolje za nas, bilo da se radi o hrani, lepoti ili zdravstvenoj zaštiti. Ovo važi i za mirise. Smatram da su čista eterična ulja odlični parfemi“, dodaje Nagdev, navodeći nam samo neka od njih koja mogu da se koriste kao prirodni mirisi.

Neroli

Eterično ulje nerolija ima delikatan slatko-cvetni miris sa citrusnim podtonom. „Poseduje osvežavajući, medeni cvetni miris. U modernim parfemima se često koristi kao gornja nota. Ovo prelepo cvetno ulje pomaže nam da zadržimo samopouzdanje, tako što umiruje, opušta i podiže duh“, kaže Nagdev.

Lavanda

Divna aroma eteričnog ulja lavande može nam pomoći da se opustimo. Dokazano je da se nivoi anksioznosti i tuge u organizmu snižavaju ovim mirisom. Njegova aroma poboljšava raspoloženje, a pokazalo se da umiruje i nervni sistem. Uz to, lavanda poseduje antiinflamatorne i umirujuće osobine koje mogu pomoći kod glavobolje i migrene.

Ilang-ilang

Miris eteričnog ulja ilang-ilanga deluje kao afrodizijak. Mnogobrojna pozitivna svojstva ove biljke pomažu u smanjenju mentalnog stresa i anksioznosti i stimulišu hormone koji povećavaju seksualnu želju, kako kod muškaraca tako i kod žena. Takođe, aktivno doprinosi podizanju raspoloženja i širenju osećanja optimizma i radosti.

Ruža

Stimulativni cvetni miris ima eterično ulje ruže (ruža damast i ruža centifolija). Ono opušta nerve, delujući kao olfaktorni stimulans. Aroma esencijalnog ulja ruže daje nam energiju i čini da se osećamo dobro.

Sandalovina

Ulje sandalovine ima uzemljujuću, balansirajuću aromu koja nam može pomoći da se opustimo i ušuškamo sami u sebe. Umiruje i teši, olakšava meditaciju i otvaranje čakri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!