NAUČNICI PRONAŠLI NEŠTO NOVO U SVEMIRU: "Ovo je otkriće koje se dešava samo jednom u životu"

Novosti online

18. 04. 2024. u 21:21

ASTRONOMI su otkrili najmasovniju zvezdanu crnu rupu u Mlečnom putu, koja je 33 puta veća od Sunca i 2.000 svetlosnih godina udaljena od Zemlje.

НАУЧНИЦИ ПРОНАШЛИ НЕШТО НОВО У СВЕМИРУ: Ово је откриће које се дешава само једном у животу

Foto Tanjug/AP

Zvezdana crna rupa nastaje kada se zvezda sruši, a one do sada pronađene u Mlečnom putu bile su oko 10 puta veće od Sunčeve.

Naučnici iz misije Gaia Evropske južne opservatorije uočili su crnu rupu u svemiru nakon što je uočena "klimava" zvezda kako kruži oko tog područja.

Crna rupa je nazvana "Gaia BH3".

- Niko nije očekivao da će u blizini pronaći crnu rupu tako velike mase. Ovo je otkriće koje se dešava jednom u životu - rekao je Paskvale Panuco, astronom iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu.

Smatra se da „klimava“ zvezda koja kruži oko nje pruža važne informacije o tome kako je nastala crna rupa, s obzirom da su zvezde u paru obično slične.

Smatra se da se zvezdane crne rupe formiraju kada zvezda ne sadrži teške elemente i gubi manje mase tokom svog životnog veka – one se nazivaju zvezde „siromašne metalom“.

Zatim, umesto da se promene i ohlade, one se urušavaju u sebe i formiraju crnu rupu.

Postoji oko 50 zvezdanih crnih rupa koje su naučnici otkrili u Mlečnom putu, navodi NASA.

U januaru su naučnici otkrili najstariju crnu rupu koja datira više od 13 milijardi godina od ranog univerzuma, prenosi Skaj Njuz.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)