TREBA LI DA SE PLAŠIMO ILI RADUJEMO? Opšta AI mogla bi da bude dostupna već za 2-3 godine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 05. 2024. u 00:11

JEDAN od osnivača OpenAI - Džon Šulman rekao je kako bi opšta veštačka inteligencija mogla da postane dostupna mnogo ranije nego što se mislilo i niko ne zna šta će se onda dogoditi.

ТРЕБА ЛИ ДА СЕ ПЛАШИМО ИЛИ РАДУЈЕМО? Општа АИ могла би да буде доступна већ за 2-3 године

Foto: JutjubPrintscreen

Niko nema odgovor na pitanje koje bi moglo radikalno promeniti način na koji živimo, a možda bi čak moglo dovesti i do nestanka čovečanstva i planeta. A to pitanje glasi - šta će se dogoditi jednom kada postignemo opštu veštačku inteligenciju (AGI).

Iako nema konkretne definicije što bi opšta veštačka inteligencija mogla dapredstavlja, uopšteno se misli na AI sisteme koji su sposobni da postignu kompleksne ljudske osobine kao što su zdrav razum i zaključivanje.

Trenutno možemo samo da nagađamo šta će se dogoditi s dolaskom opšte veštačkeinteligencije, a prema svemu što slušamo i čitamo, čak ni među najvećim stručnjacima na ovom polju nema saglasnosti tako da nije poznato hoće li AGI biti dobra ili loša stvar. Potencijal i za jedno i za drugo svakako postoji.

S jedne strane opšta veštačka inteligencija mogla bi da reši brojne probleme i omogući nam bolje sutra tako što bi stvorila uslove za radikalan napredak u medicini i nauci, mogla bi da reši probleme poput klimatskih promena, naći rešenje za jeftine i zelene izvore energije i slično, prenosi portal Zimo.

S druge strane, jasno je da nam se ne piše dobro ako AI počne da razmatra uništenje čovečanstva.

A kada bi takva opšta AI mogla da se pojavi, nije poznato, ali kako je napredak ove tehnologije neveroatan i kako se u nju ulažu milijarde dolara, AGI je svakim danom sve bliža.

Jedna od kompanija koja bi prva mogla uspjeti u postizanju AGI-a jest OpenAI, a ako pitate jednog od osnivača ove kompanije Džona Šulmana, opštu veštačku inteligenciju mogli bi da postignemo već za dve do tri godine.

Podsetimo, još pre desetak godina tehnološki stručnjaci i futurolozi verovali su kako bi taj trenutak u kojem će veštačka inteligencija postati pametnija od ljudi biti oko 2045. godine, međutim sada se čini kako bi to moglo biti skoro dve decenije ranije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)