DA LI JE MOGUĆ POVRATAK MATRIJARHATA? Reč stručnjaka - Ženama treba konkretna pomoć, a ne prazne reči

Bojana Jovanović

20. 07. 2024. u 06:30

ZAMISLITE kako bi izgledalo kada bi na našim prostorima zavladao matrijarhat i kad bi žene bile te koje kad lupe rukom o sto svi utihnu.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋ ПОВРАТАК МАТРИЈАРХАТА? Реч стручњака - Женама треба конкретна помоћ, а не празне речи

Foto: Shutterstock

Kada bi se podrazumevalo da su baš one prirodne vođe, na svim životnim poljima. Međutim, naše podneblje je još pod snažnim uticajem patrijarhata. Šta sve muškarci dobiju, kao svojevrsni kart blanš već samim svojim rođenjem, objašnjava nam sociolog, Radmila Pecija Urošević:

- Mislim da je priroda tu odigrala najveću ulogu. Rađanje, kao dar od Boga i najveći blagoslov, obeležilo je ženu ulogom majke koja je prelepa, odgovorna i doživotna. Dok studiramo i još nemamo decu, mislim da jesmo ravnopravni. Da ne bi bilo nesporazuma, žene koje nemaju decu, kasnije kroz karijeru, takođe „trpe“ podelu uloga koju nameće patrijarhat. Često kažemo da je „muškobanjastim“ ženama lakše, jer su metafore za virdžine ili Amazonke. Nije im lakše, samo su se postavile frontalno u odnosu na muško drušvo u kome živimo. Standardi koje postavljaju nove javne politike da bude više žena na rukovodećim mestima, ne postavljaju pitanje da li sposobnih žena ima i kako ih pronaći. Treba im samo pružiti pravu šansu u odnosu na kapacitete i znanje koje imaju.

Iz kojih razloga nije izvodljivo da matrijarhat ponovo zavlada?

- Verujem u biblijsko verovanje da su ovom svetu potrebni i muškarci i žene u podjednakoj, proporcionalnoj meri. Problem je taj što razvoj naše svesti nikako ne dovodi do toga da svako daje najbolje od sebe za sebe i zajednicu, što je svaka moć za čoveka nepopravljivo veliko iskušenje i što se ta muško-ženska utakmica vrti u čarobnom krugu u kom niko ne treba da bude pobednik. Uvođenjem privatne svojine u ljudsko društvo, potreba da nešto ili nekoga posedujemo, da se naši naslednici „računaju“ prema očevoj liniji, obeležili su trajno položaj žena u vekovima koji su došli.

Da se ipak dogodi, kako bi se to odrazilo na muškarce iz naše zemlje i muško-ženske, pa i porodične odnose?

- Emancipacija je dominantno išla u pravcu ekonomske prinude, koja je rezultirala novom pozicijom žene u savremenom društvu. Mnogo toga smo sebi „nakačile“, a u muško-ženskoj podeli uloga i zaduženja, uglavnom se ničega nismo oslobodile. Tradicija i nepisana pravila i norme uvek odrade svoje. Mogućnost da zakonski koriste „porodiljsko bolovanje“ iskoristio je zanemarljiv broj muškaraca ali, i da ih je više evidentirano, porodilja je ipak žena a ne muškarac i mislim da je novorođenčetu mesto pored majke, a da je asistiranje oca predivna stvar. Vraćam se na biblijsku priču da se tokom života najviše vrtimo u začaranom krugu tražeći svoju drugu polovinu, koja treba da bude simetrična našem vrednosnom sistemu, potrebama i mogućnostima.

- Civilizacijsku pomoć svim ženama ovog sveta dao je pronalazač mašine za pranje veša jer, zamislite, koliko je ženske snage i vremena vekovima potrošeno na beskrajno pranje rublja o kome niko i ne razmišlja. Dakle, ženama treba konkretna pomoć, a ne prazne reči. Današnjoj prezaposlenoj ženi, dragocena bi bila čitava lepeza servisnih, tehničkih usluga koje su dostupne svačijem džepu. Da li je izjednačavanje muškog i ženskog radnog staža priznanje ili novi namet ženama?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NISU PRONAŠLI ŽIVOT NA CRVENOJ PLANETI: Svemirski brod Viking 1 prvi put sleteo na Mars 1976.