ADHD, ILI DOSADA? Evo kako da prepoznate da li je vaše dete hiperaktivno, ili samo nemirno

Bojana Jovanović

13. 07. 2024. u 08:00

MALO - malo pa čujemo da je neko dete hiperaktivno, odnosno da ima poremećaj pažnje, a često tu dijagnozu roditelji sami utvrde malom "pacijentu".

АДХД, ИЛИ ДОСАДА? Ево како да препознате да ли је ваше дете хиперактивно, или само немирно

Foto Shutterstock

Ovo stanje karakteriše veoma visok stepen motoričke aktivnosti koji nastaje zbog izraženo visoke aktivnosti uma. Mada je ovaj poremećaj prisutan kod 1-7,5 odsto populacije, i četiri do devet puta češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica, ne mora da znači da i vaše dete spada u tu grupu.

Naime, ako su vaš sin ili ćerka nestašni, nemirni, pričljivi, radoznali, puni energije, to ne znači da imaju ADHD, već su možda takvi zbog nekog određenog razloga. Možda se dosađuju, prolaze kroz velike promene u porodici, gladni su, imaju tremu od nekog događaja... lista razloga je podugačka, a na vama je samo da pronađete pravi.

S druge strane, ADHD se manifestuje naglim ustajanjem kada bi dete trebalo da sedi, trešenjem rukama i nogama, preteranim pričanjem, naglim bacanjem predmeta, neposvećivanjem pažnje detaljima, "upadanjem" u razgovor, gubljenjem stvari, brzim uzbuđivanjem...

Ako niste sigurni šta je posredi, najbolje bi bilo da dete odvedete na timsku procenu kod pedijatra, pedagoga, psihologa i još koga god je potrebno, ali, šta god da je u pitanju, ne brinite - poremećaj je izlečiv, a najbolji saveznik u ozdravljenju mu je strpljenje. Razume se, vaše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI Nova zabrana - ovi ruski špijuni i saboteri ne mogu na Olimpijske igre Pariz 2024!