TUMAČENJA PSIHOLOGA: Evo šta poručuju crteži mališana

Bojana Jovanović

21. 07. 2024. u 17:00

Simpatično vam je kad vaše dete uživa u crtanju, šta i kako god ono naslikalo, kačite njegove radove na frižider, ali da li ste se zapitali šta način na koji slika govori o njemu?

ТУМАЧЕЊА ПСИХОЛОГА:  Ево шта поручују цртежи малишана

Foto Shutterstock

 Britanski i američki psiholozi i defektolozi jesu, a mi vam donosimo neke od njihovih najzanimljivijih uvida.

Crtanje veoma velike osobe obično ukazuje na agresiju i preteranu aktivnost deteta. Mališani koji se ne uklapaju dobro u okruženje takođe imaju tendenciju da crtaju preuveličane ljudske figure. Ako, pak, crtaju vrlo male ljude, najverovatnije imaju izražen osećaj stida, straha, depresije i nesposobnosti. Ukoliko preuveličavaju glavu na crtežu, to signalizira da im se ego „naduvava“, a ako su usta velika mali crtač je najverovatnije mnogo pričljiviji od druge dece.

Međutim, ako su usta ogromna, sa velikim zubima koji kao da su uvek spremni da ugrizu, to ukazuje na agresivnost kod deteta, isto kao i naglašavanje nozdrva. Uznemirena deca, koja osećaju da su posmatrana ili kontrolisana od strane drugih, često crtaju velike oči, sa skeptičnim pogledom. Što se tiče onih koji vole da nacrtaju oči u obliku malih krugova, najčešće su zavisni od drugih i imaju površne emocije, dok nepostojanje ili brisanje očiju govori da je dete nespremno da se meša sa drugima.

Mališan koji slika predugačak vrat ima poteškoća u ostvarivanju svojih želja, dok oni koji se suočavaju sa problemima potpuno izostavljaju ovaj deo tela na slici. Izdužene ruke ukazuju na želju za povezivanjem sa okruženjem ili spremnost za pomoć i interakciju sa drugima. Velike ruke nalaze se na crtežima dece koja se osećaju nesigurno i bespomoćno, ali i onih što vole da ukradu ponešto. Takođe, nasilno ili dete sa invaliditetom, često može zaboraviti da nacrta ruke. Senčenje celog tela dovodi se u vezu sa anksioznošću, ali ako je samo određeni deo tela osenčen, ovaj neprijatni osećaj straha i uznemirenosti vezan je samo za taj deo.

Dobro obratite pažnju na to šta vaš naslednik crta i ako primetite da stalno ponavlja nešto od gore navedenog, što kod vas budi alarm za oprez, odnesite njegove crteže na nalizu specijalisti za to. U međuvremenu razgovarajte sa svojim malenim, nežno ga „otvarajte“ da biste saznali šta ga muči. Jer dete je po prirodi umetnik i ima univerzalni jezik izražavanja - crtež, kojim bez oklevanja može da se obrati odrasloj osobi. Vaše je samo da ga razumete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte