NAUČNA ISTRAŽIVANJA: Da li drevne egipatske mumije mogu da izazovu epidemije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 07. 2024. u 23:22

ISTRAŽIVANjE je pokazalo da su drevni Egipćani bili pogođeni nizom zaraznih bolesti, uključujući male boginje, tuberkulozu i lepru.

НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА: Да ли древне египатске мумије могу да изазову епидемије

Foto: Printskrin

Na primer, Ramzes V, četvrti faraon egipatske 20. dinastije, dobio je velike boginje, o čemu svedoče ožiljci od velikih boginja na njegovom mumificiranom telu.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija 1980. godine službeno proglasila velike boginje iskorenjenima u celom svetu, da li je ipak moguće da bi hiljade godina kasnije novootkopane mumije mogle da oslobode velike boginje ili bilo koju drugu bolest iz svojih tela?

Pirs Mičel, direktor Laboratorija za drevne parazite Univerziteta u Kenbridžu rekao je da je to vrlo malo verovatno.

-Većina vrsta parazita umire u roku od godinu ili dve bez živog domaćina za kojeg bi se uhvatili, rekao je Mičel.

Na primer, virusi boginja poput malih boginja mogu se razmnožavati samo unutar ćelija živog domaćina, navode u Nacionalnom centru za biotehnološke informacije.

Bakterije koje uzrokuju tuberkulozu i gubu takođe zahtevaju žive domaćine da bi preživele.

Međutim, boginje se šire dodirom od osobe do osobe, dok tuberkuloza i lepra obično putuju kapljicama iz nosa i usta, obično prolazeći kijanjem ili kašljanjem.

U slučaju gube, potrebno je produžen kontakt s nekim ko je bolestan da bi se proširila. To je zato što se dve vrste bakterija koje uzrokuju bolest sporo razmnožavaju, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Još jedan faktor koji smanjuje mogućnost da se neko razboli od mumije je degradacija DNK tokom vremena.

-Analizom možete otkriti da su svi delovi DNK ovih parazita prilično kratki. Umesto da budu dugi, zdravi lanci DNK, oni imaju samo 50 do 100 parova baza. Kao da je sve iseckano, a to je zato što se DNK degradira i raspada. Ne postoji način da išta bude održivo nakon što se DNK raspadne - ništa se ne budi, naveo je Mičel.

Međutim, neki parazitski crevni crvi, koji se šire izmetom, žive duže od drugih organizama i nisu svima potrebni živi domaćini da bi preživeli. Ipak, ni oni nisu velika briga.

-Oni mogu biti puno teži i mogu trajati nekoliko meseci, ponekad i nekoliko godina, ali nijedan od njih neće trajati hiljadama godina. Velika većina parazita umire kada domaćin umre jer nemaju načina da prežive, rekao je Mičel.

Čak i ako je slučajno da je jedan od tih drevnih organizama još uvek živ i aktivan, maske, rukavice i druga zaštitna oprema koju istraživači nose kako bi sprečili kontaminaciju mumija takođe bi ih sprečila da se zaraze ili šire patogene, prenosi portal Kliks.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)