"HJUSTONE, ORAO JE SLETEO": Na današnji dan, pre 55 godina, "Apolo 11" krenuo prema Mesecu

D.B.M.

16. 07. 2024. u 07:00

NA dašanji dan, pre 55 godina, Apolo 11, američki svemirski brod u okviru Apolo prgrama, poleteo je iz Kejp Kanavarela u istorijsku misiju ka Mesecu. Posadu svemirskog broda sačinjavali su Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins.

ХЈУСТОНЕ, ОРАО ЈЕ СЛЕТЕО: На данашњи дан, пре 55 година, Аполо 11 кренуо према Месецу

Foto: EPA

Posle četiri dana putovanja, 20. jula u 20:17 časova, po Griniču, na zvučnicima u Kontroli misije u Hjustonu čula sekratka porukaNila Armstronga koja je glasila;

"Hjustone, ovde baza u Moru tišine. Orao je sleteo".

Sletanje Orla na površinu Meseca nije proteklo baš na način na koji je planirano. Lunarni modul bio je programiran za sletanje do visine od par stotina metara iznad površine. Preostali deo sletanja morala je da realizuje posada. Bilo je neophodno pronaći odgovarajuće mesto na površini, a kako Armstrong, Oldrin i kontrola misije nisu ranije poznavali tačan reljef površine to uopšte nije bilo lako. Ipak, sletanje je uspešno obavljeno u Moru tišine, sapreostalim gorivomza samo još 25 sekundi leta.

Okošest sati nakon sletanjalunarnog modula na površinu Meseca (21. jula u 2:39 h po griniču) Nil Armstrong je otvorio vrata modula, a zatim 12 minuta kasnijesišao niz stepenice modula i zakoračio na površinu Meseca. Nakon njega na površinu je izašao i Edvin Oldrin. Treći astronaut ostao je u komandnom modulu, na orbiti.

Ipak, iako je prošlo više od pola veka od istorijskog "malog koraka" Nila Armstronga, ima onih koji i dalje veruju da su SAD lažirale ceo događaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!