OPREZ - MOŽE DA BUDE LEGLO BAKTERIJA: Evo kako da pravilno održavate sunđer za sudove

Bojana Jovanović

18. 07. 2024. u 15:00

MADA deluje čisto jer je uvek u kontaktu sa deterdžentom, sunđer za pranje sudova prepun je bakterija.

ОПРЕЗ - МОЖЕ ДА БУДЕ ЛЕГЛО БАКТЕРИЈА: Ево како да правилно одржавате сунђер за судове

Foto Shutterstock

U jednom od nemačkih istraživanja koje je obuhvatalo veliki broj domaćinstava prosečno je pronađeno više od 360 različitih bakterija na sunđerima korišćenim isključivo za pranje posuđa. Neke od ovih bakterija su patogene, što znači da su opasnije za naš organizam od ostalih.

Kad malo bolje razmislimo, ovaj zastrašujući podatak nije tako ni nelogičan, jer ostaci mesa, povrća, voća i svega ostalog što dolazi u kontakt sa sunđerom prilikom pranja posuđa teško da se mogu eliminisati običnim ispiranjem vodom na kraju obavljanja ovog kućnog posla. Zato stručnjaci savetuju da bi sunđer trebalo menjati na svakih 10 dana, ali mu, dezinfikacijom, možete produžiti vek trajanja i na jedan mesec. Kako? Jednostavno, svakodnevno ga pokvasite, iscedite i stavite na jedan minut u mikrotalasnu rernu, na program za pečenje i podgrevanje.

A možete ga oprati i ovako: pomešajte sok jednog limuna sa dve kašike vode, natopite time sunđer i ostavite ga da se osuši na suncu ili negde u kući gde je toplo. Delotvoran način čišćenja je i da ga „skuvate“. U šerpicu sipajte 200 ml vode, kašičicu sode bikarbone ili praška za veš pa, kada provri, ubacite sunđer. Posle tri minuta smanjite temperaturu i ostavite ga da se „krčka“ još 10 minuta.

Potom sunđer izvadite iz šerpice, iscedite ga i ostavite da se osuši na suncu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Jedinstveni Egipatski Maldivi - Nikada povoljnije!