ZDRAV SAN KROJI USPEŠAN DAN: Pozitivne rutine pre spavanja - važan korak u vaspitanju dece

Bojana Jovanović

17. 07. 2024. u 17:05

„SPAVAJMO, sanjajmo, spavajmo, sanjajmo“, ovim rečima nežno nas je uspavljivao Dragan Laković, a potom, neke kasnije generacije, Vlada i Gile.

ЗДРАВ САН КРОЈИ УСПЕШАН ДАН: Позитивне рутине пре спавања - важан корак у васпитању деце

Foto Shutterstock

Kao da nam odmah dolazi san na oči čim se prisetimo melodije. Današnja deca mahom se uspavljuju na drugačije načine, ali je i njima, kao što je bilo i nama u detinjstvu, važno da imaju pozitivne rutine pred spavanje, kojih će se rado, lako i dosledno pridržavati. Reč je o sličnim radnjama koje će ono, istim redosledom, ponavljati iz večeri u veče pre nego što ode na spavanje. Na ovaj način mališan će lakše utonuti u san, u približno isto vreme, što je posebno važno u periodu odrastanja još od bebećeg doba pa sve do završetka faze adolescencije.

Naravno, rutine odlaska na spavanje menjaju se i postaju fleksibilnije kako dete stari. Ali, sva deca, pa i odrasli, imaju koristi od umirujućih, opuštajućih aktivnosti pre spavanja. Prvima su bitne da bi prikupili dovoljno sna kako bi imali snage za sutrašnju igru i učenje, a drugima da bi bili odmorni na poslu i održali koncentraciju tokom dana.

Foto: Free Images Pixabay

Navešćemo neke od primera pozitivne rutine pre spavanja, klasifikovane prema uzrastu mališana. Najpre evo onih za bebe, malu i predškolsku decu: Sa izvođenjem rutine možete početi 20-ak minuta pre detetovog spavanja, tako što ćete mu dati određene zadatke, poput kupanja i pranja zuba i priuštiti tihe, prijatne aktivnosti sa vama, kao što je čitanje ili slušanje priče. Tako bi, na primer, jedno „uspavljivanje“, koje bi trebalo da počne posle večere i kupanja, moglo da izgleda ovako: vaše dete se samo tiho igra 15-20 minuta sa igračkama, učestvuje sa vama u nekoj igri, ili sluša muziku. Zatim mu u tišini čitate priču, zavaljeni u udobnu stolicu, ili leškareći zajedno u krevetu.

Ako već ume da čita, neka ono vama pripoveda. Po završetku priče malo se mazite, uz obavezni poljubac za laku noć. Kada se ova rutina završi, dajte do znanja detetu da je vreme za spavanje. To znači da nema više čitanja priča ili razgovora. Recite mu laku noć, ugasite svetlo i napustite sobu. Dobro je da male noćne rituale ponavljate u približno isto vreme svake noći, što će pomoći vašem detetu da se tada oseća spremnim za spavanje. Možda će biti potrebno da prođe nekoliko nedelja dok se zbog ove pozitivne rutine ne smanji broj poziva vašeg deteta u toku noći, ali će sigurno delovati. A istovremeno ćete jačati vaš odnos.

Foto: Free Images Pixabay

Kada stasa za školu, vašem mališanu biće potrebne druge „predspavajuće“ pozitivne rutine. U ovom uzrastu dete je samostalnije u obavljanju radnji kao što je pranje zuba, ali će verovatno i dalje uživati u tihoj igri, čitanju, nežnom ćaskanju i maženju sa vama pred san. Čak i kada počne kasnije da odlazi na počinak važno je da zadrži male noćne rituale. Školarci bi trebalo da, ako mogu, završe domaći pre večere, da bi mogli da se opuste pre spavanja.

Nakon večere mogu da se okupaju, pa zatim provode vreme radeći opuštajuće stvari poput crtanja, slušanja muzike ili igranja igrice. Vaše dete će brže zaspati ako ne bude bilo u kontaktu sa bilo kojom vrstom ekrana jedan sat pre spavanja. Možete i dalje čitati jedno drugom u krevetu, maziti se i, naravno, poljubiti za laku noć. Zatim ugasite svetlo vi ili vaš mališan i – eto sna.

Foto: Free Images Pixabay

Kako vaše dete bude starije, njegove rutine odlaska na spavanje moraće da budu fleksibilnije. Kada je reč o predtinejdžerima i tinejdžerima, oni mogu otići kasnije u krevet tokom nekoliko večeri nedeljno jer, recimo, obavljaju neke sportske aktivnosti posle nastave ili se druže sa prijateljima. I dalje će im pomagati da lakše utonu u san to što će pre spavanja raditi iste stvari istim redosledom, svake noći. Tu spadaju, na primer, “odjavljivanje” sa društvenih mreža i isključivanje bilo koje vrste digitalne tehnologije, tuširanje, slušanje muzike ili čitanje, nakon čega gasi svetlo.

Podstaknite svog buntovnog tinejdžera da se i dalje pridržava pozitivne rutine pred odlazak na spavanje tako što će sam shvatiti da se posle nje oseća potpuno opušteno i spremno za uplovljavanje u mirne snove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama