SLONOVI SE OBRAĆAJU JEDNI DRUGIMA IMENOM? Istraživanja kažu da je istina!

Jovana Švedić

17. 07. 2024. u 20:18

NOVA studija u Keniji koja proučava divlje afričke savanske slonove pokazuje da postoji mogućnost da se slonovi obraćaju jedni drugima imenom

СЛОНОВИ СЕ ОБРАЋАЈУ ЈЕДНИ ДРУГИМА ИМЕНОМ? Истраживања кажу да је истина!

Foto Pixabay free images

Istraživači su analizirali vokalizacije, to jest mrmljanje koje slonovi proizvode koristeći glasne žice nalik nama, više od 100 slonova u Nacionalnom parku Amboseli i Nacionalnom rezervatu Samburu.

Koristeći model mašinskog učenja, identifikovana je komponenta nalik imenu u onim glasovima koji su identifikovali određenog slona kao ciljanog primaoca poruke.

Istraživači su pustili audio snimak 17 slonova kako bi testirali njihovu reakciju na poziv koji je navodno bio upućen njima, kao i na poziv koji je očigledno bio upućen drugom slonu. Slonovi su snažnije reagovali na pozive koji su očito bili upućeni njima.

Kada su čuli takav poziv, ponašali su se entuzijastičnije, hodali su ka izvoru zvuka i "pričali" više nego kada bi čuli snimak onog koji je očigledno bio namenjen nekom drugom slonu.

Nalazi studije ukazuju da slonovi „jedni druge nazivaju nečim sličnim imenima“, rekao je bihevioralni ekolog Miki Pardo sa Univerziteta Kornel koji je vodeći autor studije objavljene u časopisu Nejčur Ekolodži End Revolušn.

- Činjenica da se slonovi obraćaju jedni drugima kao pojedinci naglašava važnost društvenih veza, a posebno održavanja različitih društvenih veza za ove životinje - dodao je.

BONUS VIDEO:


DžINOVSKE PANDE SE SPREMAJU ZA PUT: Crno-bela diplomatija.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev