KOSMIČKI URAGANI NAD ZEMLJOM: Kovitlaju se iznad oba magnetna pola

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 07. 2024. u 22:40

NA Zemlji, sezona uragana nije samo površinska pojava. Jonosfera, gornji sloj atmosfere naelektrisan solarnim zračenjem, takođe ima kovitlajuće oluje plazme poznate kao kosmički uragani.

КОСМИЧКИ УРАГАНИ НАД ЗЕМЉОМ: Ковитлају се изнад оба магнетна пола

Foto Pixabay free images

Naučnici su prvi put opisali kosmički uragan 2021: bila je to aurora u obliku ciklona, koja se satima kovitlala u blizini Zemljinog severnog magnetnog pola i izbacivala elektrone, a ne vodu, u gornju atmosferu.

Novo istraživanje otkriva da se paralelni kosmički uragani kovitlaju i u blizini južnog magnetnog pola.

Analiza satelitskih podataka sakupljenih od 2005. do 2016. identifikovala je 259 kosmičkih uragana u jonosferi južne hemisfere, kažu fizičar Šeng Lu sa kineskog Šandung univerziteta i kolege, piše Science News.

To je oko 23 događaja godišnje u proseku, što je slično ranije procenjenom broju za severnu hemisferu. Identifikovane su i druge simetrije. Na primer, kosmički uragani u obe hemisfere imaju tendenciju da se dešavaju tokom letnjih meseci.

VOJVODINAMETEO/INSTAGRAM

Istraživači smatraju da se te oluje posledice promena u Zemljinom magnetnom polju izazvanih solarnim vetrom. Ova navala naelektrisanih čestica od Sunca prekida linije magnetnog polja. Kad se te linije ponovo spoje, uskovitlaju jonizovani gas u jonosferi, potiskujući tokove električne struje nagore.

Tokovi se zatim savijaju i počinju da se vrte, ostavljajući „oko“ u centru. Taj proces je sličan uzdizanju toplog, vlažnog vazduha u centru tropskog ciklona.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)