KREATIVNE IGRE ZA DECU PREDŠKOLSKOG I ŠKOLSKOG UZRASTA: Mašta poboljšava pamćenje i motoriku (FOTO)

Bojana Jovanović

25. 07. 2024. u 06:30

DA vaše dete ne bi najveći deo svog slobodnog vremena provodilo uz neki od primamljivih ekrana koji su mu uvek nadohvat ruke i pogleda, morate ga zainteresovati za igru.

КРЕАТИВНЕ ИГРЕ ЗА ДЕЦУ ПРЕДШКОЛСКОГ И ШКОЛСКОГ УЗРАСТА:  Машта побољшава памћење и моторику (ФОТО)

Foto Shutterstock

U današnje vreme to je upravo tako, iako je nekada bilo nezamislivo jer su klinci jedva čekali da izjure napolje ili se igraju sa drugarima kod kuće. Sada je na vama da mu igranje približite, probudite maštu i pokrenete um i telo svog mališana da se razvija i u tom smeru. Donosimo vam nekoliko predloga za slobodnu, nestrukturiranu igru, koji se odnose na predškolsku i školsku decu.

Predškolci: igračke koje ste sami napravili često su najkreativniji način da se zajedno zabavite sa detetom. Stare posude od kiselog mleka, drvene kašike, prazne saksije, rolne od toalet papira, štapovi, zgužvani papir, plastične kante, kartonske kutije, šerpe i stara odeća odlična su polazna osnova za maštovitu igru. Sedite zajedno, uzmite makaze i lepak i stvarajte šta god poželite, od instrumenata, preko štapova za pecanje i dvogleda, do lutaka, ubacujte papir u kantu poput lopte za basket, pravite raznovrsne melodije udarajući drvenim kašikama po različitim predmetima.

Foto Shutterstock

Jednostavne slagalice i igrice u kojima bi trebalo pronaći dve iste slike mogu poboljšati pamćenje i koncentraciju vašeg deteta, dok će igrajući se testom i glinom razviti fine motoričke sposobnosti. Plešite uz omiljenu muziku, dajući ritam udaranjem u lonce i tiganje. Igrajte se loptom, udarajte je, bacajte ili kotrljajte. Dok ohrabrujete svoje dete da šutira ili baca, pokušajte da ga naterate da koristi prvo jednu, a zatim drugu stranu tela.

Deca školskog uzrasta: nameštaj, posteljina, korpe za pranje veša, šatori i kutije odličan su materijal za gradnju kućica u stanu. Prepreke koje sami napravite i postavite na stazu kod kuće podstaći će mališana da se kreće na različite načine, drugačijim pravcima i brzinama. Takođe, igre reči, osim što su zabavne, čine male takmičare pismenijima. Uz kuvanje i pripremu jednostavnih jela vaš školarac će neosetno naučiti da meri, računa, shvata neke od naučnih principa, a usvojiće i nove reči i svakodnevne veštine, koje će mu i te kako koristiti tokom života.

Foto Shutterstock

A kad napravi svoj prvi delikates, mašta (kao i kostim koji možete sami kreirati) može ga za tili čas pretvoriti u omiljenog superheroja ili lik iz priče. Ako je vaše dete zainteresovano, možete ga uključiti u sportske ili neke druge grupne aktivnosti namenjene deci školskog uzrasta, kao i u umetničke ili zanatske radionice.

Kada poželite da zajedno izađete napolje šetajte i prilikom hodanja podstaknite vašeg naslednika da sam smisli nove ideje za igru, koristeći ono što pronalazi u prirodi. Videćete na licu mesta da njegova mašta zaista može svašta, samo kada je malo probudite, pokrenete i nežno roditeljski zagolicate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!