KAKO DA OPORAVITE KOSU OD SUNCA: Rece4pti za negu iz kuhinje - Kokosovo ulje i šargarepa čine čuda

Bojana Jovanović

24. 07. 2024. u 07:30

KOLIKO god vodili računa o kosi, negovali je i hranili najrazličitijim preparatima, ona tokom letnjih meseci, izlaganja sunčevim zracima, dodira sa hlorom iz vode u bazenu ili, ako imate sreće, solju iz mora, prirodno mora da postane oštećena, lomljiva i suva.

КАКО ДА ОПОРАВИТЕ КОСУ ОД СУНЦА: Реце4пти за негу из кухиње - Кокосово уље и шаргарепа чине чуда

Foto Shutterstock

Ukoliko se farbate, još jedna neminovnost je neželjeno menjanje nijanse u svetliju. Ma koliko se trudili da je zaštitimo, šeširima sa širokim obodom, najrazličitijim preparatima, uz svo pridržavanje saveta o prirodnom sušenju, krajnji rezultat je manje-više isti. No, da ne biste odmah pribegli radikalnom šišanju, kao najbržem načinu za povratak negovanog, zdravog izgleda vašoj kosi, predlažemo vam nekoliko saveta za njen oporavak.

Za početak, najbolje bi bilo da skratite kosu za jedan centimetar, da biste sprečili dodatno rascvetavanje krajeva, i da učinili je elastičnijom posle dugotrajnog izlaganja suncu. Nakon plivanja u slanoj vodi, moguće je da se kristali soli oforme u kosi i oštete je, jer „sakupljaju“ i usmeravaju sunčeve zrake direktno ka dlaci. Zato bi trebalo isprati kosu posle plivanja u moru.

Foto: Shutterstock

Sasvim drugačiji efekat po kosu izaziva hlor iz vode u bazenu. On, u kombinaciji sa često prisutnim česticama bakra, može preobratiti plavu, ili bilo koju svetliju kosu, u zelenu. Međutim, postoji rešenje za to, ako brzo reagujete. U litri vode rastopite tri tablete aspirina, pa jedan sat držite kosu potopljenu u ovom rastvoru. Potom je dobro isperite toplom vodom. Zelenkasti ton dobro prekriva i kolor šampon, naročito crvenkastih ili zlatnih nijansi. Izbegavajte klasično farbanje, jer je kosi neophodno da „odmori“ od hemikalija kojima je inače, tokom godine, tretirate. Ako baš morate, ofarbajte se bojama za kosu na biljnoj bazi ili kanom.

Nemojte da je fenirate, „peglate“, uvijate presom, a izbegavajte i vezivanje u rep ili punđu. Udovoljite vašoj kosi, pustite je da se prirodno osuši i pada onako kako joj odgovara. Perite je blagim, bebi šamponima, ili onim od koprive, koji će je usput i ojačati. Svako ispiranje završite hladnom vodom, jer se na taj način folikul dlake zatvori i otporniji je na spoljne uticaje. Hranite vašu kosu i dubinski, odnosno jedite one sastojke koji je čini jačom, na duže staze, poput šargarepe, banana, jaja i piletine.

Foto unsplash

Negujte je hranljivim maskama, na bazi ulja. Dobra kombinacija je mešavina maslinovog, ulja od uljane repice i jojobinog, u jednakom odnosu. Dobijenu smesu dobro utrljajte u kosu i teme (ne brinite, nećete ga dodatno izmastiti) i ostavite 15 minuta da deluje. Potom operite kosu na uobičajeni način. Kokosovo ulje, koje je čvršćeg sastava, u teglici, odličan je lek za vašu kosu, jer je dokazano da prodire duboko u dlaku, za razliku od mineralnih ulja. Pola kafene kašičice ovog ulja zagrejte među prstima, da se otopi, nanesite na vrhove vlažne kose, ostavite da upije, pa oblikujte kosu kako biste i inače.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde