NOVA AI ZA META PLATFORME: Kompanija predstavila novi model veštačke inteligencije Llama 3.1

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 22:45

MATIČNA kompanija društvene mreže Fejsbuk, Meta Platforms Inc. predstavila je danas novi moćni model sa veštačkom inteligencijom Llama 3.1 za rad četbotova.

НОВА АИ ЗА МЕТА ПЛАТФОРМЕ: Компанија представила нови модел вештачке интелигенције Ллама 3.1

Foto Shutterstock

Izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg nazvao je novi AI model "najsavremenijim" i rekao da će se takmičiti sa sličnim ponudama konkurenata kao što su OpenAI i Google Alphabet Inc.

-Mislim da će najvažniji proizvod za AI asistenta biti koliko je pametan. Llama modeli koje kreiramo su jedni od najnaprednijih na svetu, rekao je Zakerberg i dodao da Meta već radi na Llami 4.

Kompanija je saopštila da Llama 3.1 predstavlja veliku nadogradnju u odnosu na Llama 3, koja je objavljena još u aprilu, prenosi Blumberg.

Za novi model, koji se prvenstveno koristi za pokretanje četbotova i u Meti i od strane spoljnih programera, kaže se da ima širok spektar novih mogućnosti, uključujući poboljšano razmišljanje koje pomaže u rešavanju složenih matematičkih problema ili trenutnom rezimiranju cele knjige.

Llama 3.1 takođe ima generativne AI funkcije koje mogu da kreiraju slike na zahtev sa tekstualnim upitima.

Funkcija pod nazivom "Zamisli sebe" omogućava korisnicima da učitaju sliku svog lica, koja se zatim može koristiti za kreiranje slika u različitim scenarijima.

Meta koristi Llama modele za napajanje svog AI četbota, nazvanog Meta AI, koji radi unutar njenih aplikacija, uključujući Instagram i WhatsApp, a takođe i kao poseban veb proizvod.

Zakerberg je rekao da Meta ima "stotine miliona" korisnika za svoj četbot i dodao da očekuje da će do kraja godine biti najkorišćeniji četbot na svetu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde