KOLIKI JE BIO KRALJ DINOSAURUSA? Novo naučno istraživanje daje odgovor koji će vas iznenaditi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 00:49

NOVO istraživanje otkriva da je najveći grabljivac među dinosaurusima verovatno bio znatno veći nego što se do sada pretpostavljalo.

КОЛИКИ ЈЕ БИО КРАЉ ДИНОСАУРУСА? Ново научно истраживање даје одговор који ће вас изненадити

Foto: Printskrin/Jutjub/ American Museum of Natural History

Tiranosaurus reks, sa 60 zuba oštrih poput britve i snažnim čeljustima mogao je zapravo biti težak i do 15 tona, odnosno čak 70 posto teži nego što se ranije procenjivalo.

Nova studija, objavljena u časopisu Ekolodži end evolušn, koristila je kompjutersko modelovanje za ispitivanje maksimalne veličine dinosaurusa, koristeći Ti-reksa kao glavni primer. Naučnici sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu i Kanadskog muzeja prirode u Otavi razmatrali su faktore kao što su veličina populacije, stopa rasta i životni vek, pišu britanski mediji.

-Naša studija sugeriše da za velike fosilne životinje kao što je Ti-reks, nemamo pojma iz fosilnog zapisa o apsolutnim veličinama koje su mogle da dostignu. Zabavno je zamisliti Ti-reksa od 15 tona, ali implikacije su zanimljive i iz biomehaničke ili ekološke perspektive, ističe dr Džordan Malon, jedan od autora studije.

Studija je zaključila da najveći poznati fosili Ti-reksa verovatno predstavljaju samo jedan procenat veličine njegovog tela. Kompjuterski modeli sugerišu da je najveći Ti-reks mogao biti i do 25 odsto duži, dostižući 15 metara u poređenju sa ranije pretpostavljenih 12 metara dužine tog dinosaurusa.

U posebnoj studiji, naučnici su istraživali zube Ti-reksa obložene gvožđem, inspirisane nazubljenim ivicama zuba komodo zmaja. Komodo zmajevi imaju zakrivljene, nazubljene zube da paraju i cepaju svoj plen, baš kao i dinosaurusi koji jedu meso.

-Želimo da iskoristimo ovu sličnost da saznamo više o tome kako su dinosaurusi mesožderi mogli da jedu i da li bi koristili gvožđe u svojim zubima na isti način kao i komodo zmaj, kaže dr Aron LeBlan sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Međutim, trenutna tehnologija ne dozvoljava naučnicima da odrede nivoe gvožđa u fosilizovanim zubima dinosaurusa, pošto proces fosilizacije maskira početni sadržaj gvožđa.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi