U BRITANSKOM GRADU LUISU: Psi koji nose rance angažovani za obnovu biodiverziteta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 22:33

PSI koji nose rance sa semenjem angažovani su da se ponašaju kao vukovi kako bi pomogli u obnovi biodiverziteta u gradu Luis u istočnom Saseksu.

У БРИТАНСКОМ ГРАДУ ЛУИСУ: Пси који носе ранце ангажовани за обнову биодиверзитета

Foto: Printskrin, Vikipedija

Pre nego što su vukovi progonani do izumiranja iz Velike Britanije oko 1760. godine, oni su lutali velikim područjima, obično pokrivajući 20 kilometara ili više svake noći, preneo je Gardijan.

Oni su nehotice kupili seme divljeg cveća i trave u svom krznu, raznoseći ih mnogo kilometara dalje i pomagali u uspostavljanju novih kolonija biljaka, što je od vitalnog značaja za biodiverzitet i za napredovanje ekosistema.

Projekat pokrenut u Luisu ima za cilj da ponovo stvori ekološku "korist" tako što će lokalne pse opremiti rančevima napunjenim semenjem da bi pomogli u obnovi biodiverziteta.

Smatra se da je to prvi projekat te vrste u Velikoj Britaniji.

Projekat u Luisu usledio je nakon projekta sprovedenog u Čileu 2019. u kojem su dve žene, uz pomoć svoja tri psa, zasadile semenje u oblastima širom zemlje koje su opustošili šumski požari.

Kako su psi u stanju da pokriju veće područje od ljudi i mogu bolje da dosegnu teže pristupačna područja, seme divljeg cveća se na taj način brže širi u prirodi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)