VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Drevni egipatski crteži pronađeni u jezeru Naser (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2024. u 23:21

ZAJEDNIČKA francusko-egipatska arheološka misija nedavno je otkrila kolekciju drevnih egipatskih rezbarenih crteža ispod vode.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: Древни египатски цртежи пронађени у језеру Насер (ФОТО)

Foto Fejsbuk/drkathleenmartinez

Jezero Naser je ogromni rezervoar na jugu Egipta nastao izgradnjom Visoke Asuanske brane između 1960. i 1970. godine. Pokrivajući površinu od 5.250 kvadratnih kilometara, stvaranje ovog jezera pretilo je da potopi mnoge drevne egipatske lokalitete i spomenike.

Da bi se spasili ovi istorijski značajni lokaliteti, pokrenuta je Međunarodna kampanja za spasavanje spomenika Nubije, koju je predvodio Unesko. Zanimljivo je da je stvaranje jezera Naser promenilo pejzaž Egipta, potapajući ne samo istorijske lokalitete, već i mnoga sela i naselja.

U nedavnoj studiji arheolozi iz Ministarstva turizma i antikviteta, u saradnji sa Univerzitetom Pol Valeri iz Montpeljea, otkrili su niz potopljenih slika, rezbarija i minijatura koje prikazuju važne ličnosti drevnog Egipta. Među njima su Amenhotep III ( 1391–1353. pre nove ere), Tutmos IV (1401–1391. pre nove ere), Psamtik II (595–589. pre nove ere) i Aprijes (589-570. pre nove ere).

Rezbarije su otkrivene u potopljenim stenovitim formacijama oko ostrva Fila i Knos, koja su takođe bila potopljena stvaranjem jezera Naser, piše Heritidž dejli.

Pre potapanja, kompleks hrama Fila, koji se nalazio na istoimenom ostrvu, bio je spasen i premesten na ostrvo Agilkia, između Visoke Asuanske brane i Niske Asuanske brane. Ovaj poduhvat bio je deo međunarodne kampanje koja je imala za cilj očuvanje važnih istorijskih lokaliteta. Kampanja za spasavanje spomenika Nubije bila je jedan od najvećih međunarodnih arheoloških projekata ikada preduzetih, uključujući stručnjake iz više od 50 zemalja.

Prema saopštenju za javnost Ministarstva turizma i antikviteta, misija je koristila moderne arheološke tehnike za identifikaciju i dokumentovanje rezbarija, koje su pronađene u dobrom stanju očuvanosti.

-Misija trenutno stvara 3D modele rezbarija u pripremi za njihovu naučnu publikaciju, što doprinosi njihovoj zaštiti i očuvanju, izjavio je dr Islam Salim.

Korišćenje 3D modelovanja omogućava arheolozima da detaljno prikažu i proučavaju rezbarije bez potrebe za njihovim fizičkim pomeranjem, čime se minimizira rizik od oštećenja.

Ova otkrića ne samo da obogaćuju naše razumevanje drevne egipatske kulture, već i naglašavaju značaj međunarodne saradnje u očuvanju svetske kulturne baštine.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)