OPENAI LANSIRA SEARCHGPT: Početak kraja Gugl pretraživača?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 00:47

KORIŠĆENjE alata sa veštačkom inteligencijom za potrebe pretraživanja interneta sve više uzima maha, a jedan od pionira u ovoj oblasti je, sasvim očekivano, kompanija OpenAI sa svojim novim proizvodom, SearchGPT.

ОПЕНАИ ЛАНСИРА SEARCHGPT: Почетак краја Гугл претраживача?

Foto: JutjubPrintscreen

SearchGPT pokreće revoluciju u pretraživanju interneta

Umesto uobičajenog polja za unos upita, pretraživanje interneta uz pomoć SearchGPT alata počinje velikim pitanjem na ekranu: "Šta tražite?" Ali, umesto da nakon unetog zahteva na ekranu izađe mnoštvo linkova poređanih bez ikakvog reda, oni se korisniku prikazuju organizovano, tako da budu jednostavni za razumevanje i snalaženje, prenosi portal The Verge.

-SearchGPT je dizajniran tako da korisnicima pomogne da se povežu sa izdavačima, i to tako što će jasno citirati i linkovati članke u pretragama, navedeno je u objavi OpenAI. -Tako će korisnici biti potpuno sigurni odakle informacije dolaze.

Nakon što se rezultati pretrage prikažu na ekranu SearchGPT pretraživača, korisnik može da postavi i dodatna pitanja i potpitanja ili da klikne da traku koja se nalazi sa strane kako bi otvorila i druge relevantne izvore koji su ponuđeni. AI pretraživač nudi čak i opciju "vizuelnih odgovora", ali za sada nije poznato kako oni tačno funkcionišu.

SEARCHGPT BI MOGAO BITI POČETAK KRAJ GUGLA

Iako već sada dosta dobro organizovan, SearchGPT je još uvek u fazi testiranja, a pristup njegovim funkcionalima imaće samo oko 100.000 korisnika. Krajnji cilj kompanije OpenAI jeste da integriše sve funkcije pretrage direktno u ChatGPT, svoj najpoznatiji alat sa veštačkom inteligencijom.

-Medijski partneri su dali dragocene povratne informacije, a mi nastavljamo da tražimo njihov doprinos, istakla je Kejla Vud, portparol OpenAI u intervjuu za The Verge.

Onog momenta kada OpenAI pretraživač bude potpuno dostupan svim korisnicima, Gugl bi se mogao naći u velikom problemu, iako je i sam počeo da implementira funkcije sa veštačkom inteligencijom u svoj pretraživač. Hoće li biti dovoljno brz i efikasan će, praktično, odrediti njegovu sudbinu. Ako zakaže, to bi mogao biti početak njegovog kraja.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ON JE ZAPANJIO SRPSKE OLIMPIJCE! U punoj ratnoj opremi stajao na obali Sene i pozdravljao Srbe - evo i zašto (VIDEO)