TAJNA JE U NIJANSI: Analize otkrile kako je Rembrant ovekovečio „Noćnu stražu“

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 23:33

„NOĆNA straža“, remek-delo čuvenog holandskog slikara Rembranta Hermensona van Rijna smatra se jednom od najvažnijih i najznačajnijih slika u istoriji. Zbog toga vekovima fascinira slikare, istoričare i teoretičare umetnosti, naučnike.

ТАЈНА ЈЕ У НИЈАНСИ: Анализе откриле како је Рембрант овековечио „Ноћну стражу“

Foto Wikipedia/ Rijksmuseum

Tim hemičara „Rajksmuzeuma“ i Univerziteta u Amsterdamu konačno je uspeo da otkrije kako je Rembrant koristio specijalne pigmente arsen sulfida da stvori pravu nijansu „zlatne“ boje.

Korišćenjem sofisticiranih spektroskopskih tehnika oni su uspeli da mapiraju prisustvo pigmenata pararealgara (žuto) i poluamorfnog pararealgara (narandžasto/crven) u Rembrantovoj „Noćnoj straži“, saopštio je Univerzitet u Amsterdamu.

Uz potvrdu iz relevantnih istorijskih izvora, zaključili su da je Rembrant namerno kombinovao ove pigmente arsen-sulfida s drugim pigmentima kako bi stvorio zlatni sjaj.

„Ovaj članak izveštava o otkriću para-realgara i poluamorfnog para-realgara u Rembrantovom remek-delu „Noćna straža“. Veliki istraživački projekat „Operacija „Noćna straža““ započet je 2019. godine. Različite neinvazivne analitičke tehnike, kao i analiza uzoraka boje, pružili su nam nove informacije o Rembrantovim pigmentima, materijalima i tehnikama kao i o trenutnom stanju slike. Makroskopska rendgenska fluorescencija, makroskopska rendgenska difrakcija metodom praška i spektroskopija pomoću refleksije identifikovale su prisustvo pigmenata arsen sulfida i degradaciju proizvoda tih pigmenata na rukavima i izvezenim delovima kaputa koji nosi poručnik Vilem van Rujtenburh (centralna figura desno od kapetana Fransa Baninga)“, navedeno je u studiji objavljenoj u „Heritidž Sajens“.

Proučavanje pomoću lake mikroskopije dva uzorka farbe iz te oblasti, stoji dalje u studiji, pokazalo je mešavinu žutih i narandžasto-crvenih čestica, a skeniranje rendgenom pokazalo je da je reč o arsenu i sumporu.

„Otkriće pararealgara i poluamorfnog pararealgara je dodatak u onome što se zna o paleti Rembrantovih pigmenata. Da bi shvatili kontekst, proučili smo istorijske izvore i otkrili da su ove vrste arsen-sulfida bile dostupnije u Amsterdamu 17. veka nego što se mislilo. To dokazuje i veoma slična mešavina pigmenata u delima Vilema Kalfa (1619-1693), umetnika iz Amsterdama“, navodi se u studiji.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)