NISU SAMO LJUDI U OPASNOSTI: Zavisnost o pametnih telefona se neočekivano brzo širi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 07. 2024. u 00:00

PROBLEM vremena provedenog ispred ekrana i zavisnosti od ekrana nije ograničen samo na ljude. Sada se i životinje suočavaju sa istim problemom.

НИСУ САМО ЉУДИ У ОПАСНОСТИ: Зависност о паметних телефона се неочекивано брзо шири

Foto Shutterstock

U zoološkom vrtu u Torontu bili su primorani da postave table sa molbom posetiocima da ne pokazuju svoje pametne telefone životinjama jer su one, a pre svega majmuni počeli da pokazuju intenzivno interesovanje za ove male ekrane.

Naime, poslednjih godina posetioci su sve više počeli da prikazuju različite sadržaje životinjama na svojim pametnim telefonima. Najčešće je reč o video-snimcima ili fotografijama ovih životinja, ali im je prikazan i drugi sadržaj kroz staklene zidove njihovih nastambi, piše portal CP24.

Čuvari su primetili da su gorile postale toliko opsednute pametnim telefonima da su počele da menjaju svoje ponašanje i traže od posetilaca da im pokažu svoje pametne telefone.

-Molimo vas da im ne pokazujete nikakve video snimke ili fotografije, jer neki sadržaji mogu biti uznemirujući i uticati na njihove odnose i ponašanje u porodici, piše na jednoj od tabli u zoološkom vrtu.

U Torontu ističu da su znak postavili pre nekoliko godina, pre nego što se proširio društvenim mrežama i zapeo za oko javnosti.

Objasnili su da ih je podstakla promena u ponašanju mladog mužjaka Nasira, koji je, nakon što je otkrio pametne telefone, počeo da ignoriše druge gorile i fokusira svoju pažnju na posetioce sa pametnim telefonima ili na sedenje ispred prozora i iščekivanje da se neki od njih pojavi.

U njegovom slučaju uspeli su da ga „odvoje“ od njegovih pametnih telefona i vrate u porodicu gorila, a on se vratio svojim „normalnim“ gorilskim aktivnostima.

Međutim, to ne znači da gorile ostaju bez „prozora u svet“. Čuvari koji brinu o njima im dozvoljavaju da gledaju televiziju nekoliko puta nedeljno, u proseku oko sat vremena. Međutim, sadržaj koji gledaju je jako cenzurisan i uglavnom se sastoji od dokumentarnih filmova o životinjama, posebno onih sa gorilama.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Ruskinja u Rusiji otplivala brže nego što je olimpijska šampionka u Parizu, evo šta će joj se desiti!