VELIKI KORAK ZA ČOVEČANSTVO: Na današnji dan rođen Nil Armstrong

D.B.M.

05. 08. 2024. u 06:07

PRVI čovek koji je kročio na Mesec, Amerikanac Nil Armstrong rođen je na današnji dan, 5. jula 1930. godine.

ВЕЛИКИ КОРАК ЗА ЧОВЕЧАНСТВО: На данашњи дан рођен Нил Армстронг

vikipedia

Ljubav prema letenju otkrio je još u detinjstvu kada ga je otac vodio na aeromiting. Od tada je njegov san bio da postane pilot. Sa petnaest godina ga je i ostvario, jer je tada dobio pilotsku dozvolu.

Bio je aerokosmički inženjer, mornarički pilot, probni pilot, i univerzitetski profesor. Pre nego što je postao astronaut, Armstrong je bio oficir u Američkoj ratnoj mornarici i služio je u Korejskom ratu (1950-1953), gde je izvršio 78 borbenih letova.

Posle rata, radio je kao test pilot pri Nacionalnom savetodavnom komitetu za aeronautiku (NACA) u postavi za letove visoke brzine, gde je obavio preko 900 letova. Prvi put je poleteo u svemir u letelici Džemini 8, 16. marta 1966. godine. A, 23. decembra 1968. godine, ponuđeno mu je da upravlja svemirskom letelicom Apolo 11 u okviru misije na kojoj bi, po prvi put u istoriji, čovek trebalo da kroči na Mesec.

Hodao po Mesecu 20. jula 1969. godine. Povodom toga je izrekao čuvenu rečenicu: "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAD DALE OPŠTI BLAGOSLOV: Ovako je Miroslav Lazanski pisao o Oluji