ŠTA JEDAN GRAD ČINI PAMETNIM? Ovo je lista evropskih "štrebera"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 08. 2024. u 00:17

ŠTA čini grad pametnim – da li je to inovativna zelena tehnologija, efikasan javni prevoz, velike mogućnosti za zapošljavanje, snažan fokus na održivost?

ШТА ЈЕДАН ГРАД ЧИНИ ПАМЕТНИМ? Ово је листа европских штребера

Foto: Goran Čvorović

Prema najnovijem Indeksu pametnih gradova tehnološke kompanije „ProptechOS “, kombinacija gore navedenih faktora utiče na tu definiciju.

Ova platforma je analizirala sve, od pristupačnosti bežičnog interneta do broja stabala, pristupa aerodromima i tehničkim poslovima, pa je tako „krunisan“ novi najpametniji evropski grad za 2024. godinu.U pitanju je Pariz.

Francuska prestonica dobila je 91,8 od 100 bodova u povezanosti i infrastrukturi i 89,1 na tržištu rada u tehnologiji, a dok je u zelenoj infrastrukturi dobila samo 51,4, pa ukupna ocena iznosi 76,4, preneo je B92.

Pariz je pretekao pobednika iz 2023, London, koji je skliznuo na drugo mesto sa rezultatom 73,1, ali je postigao mnogo bolji rezultat posebno u zelenoj infrastrukturi, sa 63 u toj kategoriji.

Treće mesto pripalo je Amsterdamu sa ukupnih 72,8, ali impresivnih 75,4 u zelenoj infrastrukturi, najviše na listi. Amsterdam je inače poznat po razvijenoj biciklističkoj infrastrukturi i prometu, što je zasigurno doprinelo njegovom visokom rangu.

Berlin je bio četvrti sa 69, a Madrid peti sa 68,5 odsto.

Lista 10 najpametnijih gradova u Evropi:

1.Pariz, 2.London, 3.Amsterdam, 4.Berlin, 5.Madrid, 6.Lisabon, 7.Stokholm, 8.Luksemburg, 9.Dablin, 10.Kopenhagen.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)