EFEKTNO UREĐENJE STANA: Ukrasne saksije i terarijumi, kad mašta pusti korene

Bojana Jovanović

06. 08. 2024. u 07:15

„Zovi me i krčagom, samo me nemoj razbiti“ stara je izreka koju bi, verujemo, da mogu izgovarale i današnje moderne saksije za cveće.

ЕФЕКТНО УРЕЂЕЊЕ СТАНА: Украсне саксије и тераријуми, кад машта пусти корене

Foto Shutterstock

Toliko su različitih oblika, boja, dezena i materijala, da im upravo ova izreka može poslužiti kao jedini zajednički imenitelj.

Kako je prirodni, organski stil, trendi u svakom aspektu života, nije zaobišao ni dizajn enterijera, pa ni saksija. Postoji nekoliko varijanti njihovog izgleda koje se uklapaju u ovaj pojam – one od plute, ratana, drveta, kao i veoma neobično rešenje u vidu izdubljene kore kokosovog oraha. Takođe, možete i najobičniju, plastičnu saksiju ubaciti u, za broj veći, platneni džak boje peska i dobićete potpuno drugačiji izgled vaše biljke, kao i ako glinenu na dva-tri mesta obmotate kanapom.

TERARIJUMI

Kaktusi se vrlo lepo uklapaju u „prirodnjačku“ priču, jer predivno izgledaju u staklenim terarijumima različitih oblika. Mogu ličiti na krušku, kuglu, osmougaonik ili šta god poželite, a lako ćete ih i sami napraviti. Stavite šljunak na dno staklene posude, preko sipajte sloj aktivnog uglja, pa zemlju za sadnju cveća, i na kraju kaktus, mahovinu ili paprat, najbolje pincetom. Potom ga ukrasite kamenčićima, zalijte koren i stavite biljku na mesto koje nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti. Zemlja bi trebalo uvek da deluje suvo, pa je zalivajte retko i to pipetom, da ne biste preterali.

Dodir prirode možete prikazati i putem drvenih merdevina, na koje ćete poređati saksije najrazličitijih oblika i boja. Posadite vaše cveće u veliku keramičku šolju ili metalnu kanticu za zalivanje cveća, stavite ga u zelenu glinenu saksiju na koju ćete zalepiti bubamare, uradite šta god vam mašta predloži i ne brinite – sve biljke će se divno složiti, čineći svaki kutak tako šareno veselijim.

Efektno izgleda i kada saksije uvežete kanapom i zakačite na kukice, da vise, sa plafona, šanka, police… čega god. Ili ako stavite nekoliko saksija istih oblika i veličine, a različitih boja, tik jednu do druge, trudeći se da nijansa cveća bude identična njihovoj. Za one najhrabrije tu je rešenje koje se uglavnom viđa na spoljnim zidovima kuća, ali što se ne bi „preselilo“ i unutra – polovine saksija, koje deluju kao presečene na pola, ušrafite u zid i u njih stavite šta god želite od cveća, delovaće veoma dekorativno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza