"MRAČNA STRANA" PSIHOLOGIJE: Iako niste počinili zločin, možete imati živopisna sećanja

Bojana Jovanović

13. 08. 2024. u 06:30

ZA samo nekoliko sati možete biti ubeđeni da ste počinili zločin koji se zapravo nikada nije ni dogodio!

МРАЧНА СТРАНА ПСИХОЛОГИЈЕ: Иако нисте починили злочин, можете имати живописна сећања

Foto Shutterstock

Tako je barem pokazalo britansko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u cenjenom žurnalu Asocijacije za psihološke nauke.

Do razvoja pomenute studije doveli su dokazi prikupljeni iz slučajeva pogrešno osuđenih ljudi. Istraživanje je podrazumevalo intervjuisanje odraslih osumnjičenih u prijateljskom okruženju, uz namerno korišćenje „pogrešnih“ tehnika za vraćanje sećanja. U roku od tri sata, osumnjičeni su ispitani na način koji ih je naveo da poveruju i priznaju da su počinili zločine koje zapravo nisu. Čak su bili u stanju da ih opišu, uz pominjanje živopisnih detalja, a pojedini od njih verovali su da su u tinejdžerskom dobu počinili tako ozbiljan zločin kao što je napad oružjem!

„Naši nalazi pokazuju da se „lažna“ sećanja na počinjenje zločina, uz odgovarajući kontakt policije, mogu iznenađujuće lako generisati i posedovati sve iste vrste složenih detalja kao i prava sećanja“, rekla je psihološkinja, vodeći istraživač ove studije, Džulija Šo sa Univerziteta u Bedfordširu.

Šta mislite, da li bi i vas mogli da uvere u tako nešto?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)