ON JE KRIV ZA SVE: Dopamin nas čini zavisnim od “skrolovanja“

Bojana Jovanović

07. 08. 2024. u 08:45

Da li ste nekada zatekli sebe kako beskonačno dugo “skrolujete” kroz “fid“ svojih društvenih mreža, ili drugog sadržaja plasiranog na internetu, pa vam nije dovoljno to što vidite već morate odmah otići korak dalje, ka nekom drugom linku, pa još korak dalje, i tako u nedogled?

ОН ЈЕ КРИВ ЗА СВЕ: Допамин нас чини зависним од “скроловања“

Foto Shutterstock

Skrolovanje može da potraje i nekoliko sati, a da to ni ne primetite.

Razlog za ovakvo ponašanje leži u dopaminu, hemijskoj supstanci popularno nazvanoj „hormon sreće“, koja nas navodi na to da stalno očekujemo nagradu. Uglavnom ga znamo kao „hemikaliju zadovoljstva“, koja nas tera u potragu za uživanjem i prijatnim aktivnostima kao što su jedenje ili vođenje ljubavi, pa i onim svesno manje poželjnim i prijatnim, poput droge.

Kada provodimo vreme „na telefonu”, stimulišemo dopamin. On nas potom nagoni da tražimo informacije, budeći nam radoznalost. Dakle, kada gledamo svoj “fid”, naš dopamin se uključuje, čineći da želimo da nastavimo da skrolujemo, u potrazi za još više informacija.

Zastrašujuće je što nikada nećemo biti zadovoljni dobijenom količinom materijala, pa ćemo, najverovatnije, nastaviti da pogledom prelećemo sadržaje na ekranu mobilnog telefona sve dok nas nešto ne prekine i ne osvesti, odnosno vrati u realnost izgubljenog vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi