U LJUBLJANSKOJ BOTANIČKOJ BAŠTI: Raste drveće koje je preživelo Hirošimu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 22:45

U BOTANIČKOJ bašti u Ljubljani rastu dve vrste drveća koje je preživelo nuklearne bombe bačene pre 79 godina na Hirošimu.

У ЉУБЉАНСКОЈ БОТАНИЧКОЈ БАШТИ: Расте дрвеће које је преживело Хирошиму

Foto D. Milovanović

Seme drveća ginko biloba iz Hirošime i japanskog koprivića posađeno je u Sloveniji 2013., nakon što ga je ljubljanska Botanička bašta dobila direktno iz Japana, prenosi agencija STA.

Inicijativa je potekla od profesora i aktiviste sa Univerziteta u Hirošimi Šin-Iči Ujea, koji radi na očuvanju drveća koje je preživelo prvu nuklearnu bombu, kao i od dvoje slovenačkih profesora, Stanislava Pejovnika i Alenke Malej.

Direktor Botaničke bašte Jože Bavcon istakao je da je posebno zanimljiv istorijat drveta ginko koje je pravi simbol izdržljivosti prirode.

On je podsetio da ova vrsta potiče iz perioda još od pre 270 miliona godina kada su dinosaurusi živeli na Zemlji. Iako je ginko gotovo izumro, nekoliko stabala je ipak preživelo.

-Ta stabla su se potom čuvala u tibetanskim manastirima gde su ih monasi gajili, podseća Bavcon.

Iako postoji nekoliko vrsta, samo jedna - ginko biloba preživela je i izumiranje dinosaurusa kao i bombardovanje Hirošime, naveo je Bavcon, dodajući da prisustvo ovog drveća takođe predstavlja svedočanstvo saradnje japanske i slovenačke kulture, preneo je Tanjug.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBIN I BRENIN KUM MEĐU 2.000 NAJBOGATIJIH: Ko je milioner sa TRIDESET PETORO dece poznat po humanosti