DA ZABLISTA KAO NOVO: Lak način za čišćenje zagorelog posuđa

Bojana Jovanović

10. 08. 2024. u 20:43

KADA nam jelo zagori ne znamo šta ćemo pre od muke, da li da pokušamo da ga „odlepimo“ od dna posude, spasemo ukus jela ili da provetrimo ceo stan.

ДА ЗАБЛИСТА КАО НОВО: Лак начин за чишћење загорелог посуђа

Foto Shutterstock

Na kraju na red dolazi najteže rešiva posledica zagorevanja – čišćenja šerpe ili tiganja u kom smo spremali hranu. Pominjemo ove dve vrste posuđa, jer se sa njih najteže skidaju ostaci zagorelog jela.

Efikasan način da lako očistite posuđe je da u njega sipate vode tek toliko da prekrije dno, pa u nju stavite deblji sloj soli i promešate. Zatim stavite tiganj ili šerpu na najjaču temperaturu ringle, sačekajte da mešavina soli i vode proključa, pa ostavite da vri pet do deset minuta, u zavisnosti od stepena zaprljanosti posude. Zagoreli ostaci hrane potom će se sami lako odlepljivati od ivica.

Sličan efekat ćete postići ako u zaprljanu posudu sipate malo soka od paradajza i soli, toliko da smesa bude gusta kao pasta, pa njome natrljate fleke i ostavite tako da deluje 10-ak minuta. Za to vreme masnoće će se potpuno razgraditi, pa je posle toga dovoljno samo da na uobičajeni način operete sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZATO IMAMO SIMPATIJE CELOG SVETA! Bojan Popović za Novosti o košarkašima Srbije i Amerike: Teško je prevariti običnog čoveka